slobodnazonaU Dvorani Kulturnog centra u repriznim terminima od 13h i 15 h, prikazivaće se filmovi “Deponija” i “Zidovi”. Potom nas očekuje premijerno prikazivanje filma “Pokajnici” reditelja Markusa Lindena iz Švedske, još jedno ostvarenje u okviru programske linije Tempo u Beogradu.

Ovaj dokumentarac pobrao je mnoge značajne nagrade na evropskim festivalima a predstavljaja sjajne meditacije o polnom identitetu, represiji i pokajanju dvojice šezdesetogodišnjaka koji su nakon operacije promene pola poželeli da svoje odluke ponište.

“Pevaj svoju pesmu”, izvandredan dokumentarac Suzan Rostok možete pogledati u 19h. Film prati lični put sjajnog američkog umetnika Harija Belafontea u kome imamo prilike da se upoznamo sa njegovom ležernom nedorečenošću i veselom blagonaklonošću, jednim od glavnih karakteristika njegove ličnosti.

U 21h na redu je igrani celovečernji film “Kairo 678”, kao deo Ženske Linije u okviru programskih celina festivala, u kome Mohamed Diab iz Egipta vrlo  otvoreno i snažno oslikava tri žene iz različitih društvenih konteksta, koje dižu glas protiv seksualnog uznemiravanja svojstvenog kulturi ove zemlje.

U 18h u Domu Omladine očekuje nas još jedno ostvarenje iz Ženske Linije festivala, pod nazivom “Ružičasta banda”, priča o veličini izazova na koje nailazi svako ko se zauzme za prava žena u ruralnoj Indiji. Rediteljka ovog filma dobitnica je mnogobrojnih nagrada uključujući i Nagradu žirija za najbolji strani dokumentarni film na Sundance festivalu za njeno prethodno ostvarenje “Raugh Aunties”.

Imaćemo priliku da predstavimo još jedan film sjajnog švedskog producenta Tobiasa Jansona, “The Black power mixtape” koji predstvlja kompilaciju 30. godina zaboravljene arhivske građe o afro-američkoj zajednici kroz prikazi ljudi, društva i jedinstvenog stila života koji je inicirao promenu.

Treći dan Slobodne Zone zatvaramo igranim filmom “Zaustavljen na putu” Andreasa Dresena, koji predstavlja potresnu priču o četrdesetogodišnjaku suočenim sa saznanjem da mu je zbog dijagnoze tumora na mozgu ostalo samo još nekoliko meseci života. Među mnogobrojnim nagradama koje je ovaj film dobio nalaze se i one sa filmskog festivala u Kanu, Vankuveru i na Paliću tokom ove godine.

Na kraju podsećamo da će Slobodna Zona po treći put za redom po završetku festivala uručiti i nagradu za publiku za gledaoca koji pošalje najbolju filmsku kritiku jednog od prikazanih filmova sa Slobodne Zone. Svoju recenziju pošaljite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ako želite da saznate šta Vas dalje očekuje na festivalu, posetite zvaničnu stranicu festivala www.freezonebelgrade.org

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..