Projekat Muzeja istorije Jugoslavije Bajskultura - Dva kruga kroz istoriju Novog Beograda je biciklistička ruta namenjena prvenstveno Beograđanima, ali i njihovim gostima i turistima. Na nesvakidašnji i zabavan način - vožnjom od Ušća do Studentskog grada, učesnici će moći da upoznaju socijalističko nasleđe Novog Beograda.

 

Projekat je nastao u želji da muzej pomogne povećanju svesti o značaju uključivanja svakog pojedinca u očuvanje kulturnog nasleđa, bilo ono materijalno ili nematerijalno. Novi Beograd je autentičan prostor gotovo u celini izgrađen u vreme socijalizma. Kao takav on predstavlja materijalizaciju tada aktuelne politike i ideologije koja je obeležila drugu polovinu 20. veka na ovim prostorima.


Kroz druženje sa kustosima Muzeja istorije Jugoslavije saznaćete kako je bio zamišljen novi grad na levoj obali Save i ko ga je gradio? Zbog čega je Novi Beograd bio tako važan simbolički centar nove države? Kako se zajedno sa pretvaranjem močvarnog tla u urbano naselje, menjao lik i svest graditelja? Kako su rešavani građevinski izazovi i problemi na terenu? Šta povezuje zajednice bivših akcijaša koji se organizuju i okupljaju, kako na internet sajtovima i blogovima, tako i uživo, povodom godišnjica i jubileja. I zbog čega su te veze i dalje, u velikom broju slučajeva, tako žive?


Pridruzite se i „upoznajte“ mesta pored kojih svakodnevno prolazite.


Prijavljivanje: preuzmite formular sa sajta www.mij.rs (OVDE) i pošaljite nam ga popunjenog na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Učesnici na turu mogu doći svojim biciklom, ili unapred rezervisati bicikl.
Ture će biti organizovane do oktobra, u zavisnosti od vremenskih uslova.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..