Resonate festival, jedan od najprestižnijih evropskih festivala novih medija, počeo je 21.03. u Domu omladine Beograda i trajaće do 23. marta. Tokom tri dana trajanja festivala vrhunski umetnici, dizajneri i mislioci savremenog društva podeliće svoja znanja i iskustva sa posetiocima festivala kroz 31 predavanje, 16 radionica, brojne debate, ali i bogati edukativni i muzički program.

 

Organizatori su na konferenciji za novinare najavili eksploziju kreativnosti, umetnosti, interakcije i savremenog pristupa novim tehnologijama.

 

“Izuzetna mi je čast da prisustvujem otvaranju RESONATE festivala, na kome će biti predstavljena neka od najistaknutijih i najsmelijih dostignuća u modernoj multimedijanoj umetnosti, koja su bila izložena u prestižnim galerijama u svetu, a danas imamo priliku da ih vidimo u Beogradu. Najbitniji aspekt festivala svakako je edukacija budućih stvaralaca i kreativnih profesionalaca. Danas su ovde studenti fakulteta u Srbiji koji će naredna tri dana učiti od iskusnih međunarodnih predavača, i ja želim da vidim kako u bliskoj budućnosti njihovi radovi gostuju na sličnim festivalima u svetu. Nadam se da je drugo izdanje RESONATE-a početak kulturne tradicije koja će Srbiju vratiti na istaknuto mesto u svetu umetnosti” - istakao je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković tokom otvaranja Resonate festivala.


U okviru dnevnog programa festivala biće organizovane radionice koje će obrađivati teme kao što su: Instalaciona umetnost, Generativna umetnost, Vizualizacija podataka/Kvanftifikuj sebe, Kreativno kodiranje, Performas/Muzička produkcija, Nezavisne igrice, Pripovedanje i dizajn futurizam.

 

„Pozitivna stvaralačka energija je ono što Resonate izdvaja od svih ostalih festivala. Postavljanje novih  standarda  u kreativnoj industriji uz kreiranje nove platforme za umrežavanje, informisanje, obrazovanje i zabavu je cilj ovog međunarodnog festivala. Pomeranje granica i težnja da podelimo iskustvo i znanje sa domaćom i inostranom publikom je rezultiralo time da karte budu rasprodate mesec dana pre početka festivala.“ – istakla je Maria Jelesijević, ispred Resonate festivala.

 

Umetnici koji će držati predavanja i uz teorijsko znanje podeliti praktična iskustva sa posetiocima su: Casey Reas, Joachim Sauter (ART+COM), Zimoun, Klaus Obermaier, Moritz Stefaner, Zach Gage, Tale of Tales, Golan Levin, Ivan Poupyrev, Raquel Meyers, Anthony Dunne (RCA), Cohen van Balen, Karsten Schmidt, Spaces of Play, Memo Akten, Andreas Müller (Nanikawa), James Bridle, Liam Young, Andreas Gysin, Greg J Smith, Kyle McDonald, Peter Kirn, Studio NAND i mnogi drugi.


Osim bogatog dnevnog programa festivala, organizatori festivala su osmislili i jedinstven muzički program. Posetioci će 21. marta biti u prilici da uživaju u nastupu Pantha du Prince, u velikoj sali Doma omladine Beograda od 21h, čoveka koji je revolucionarnim potezom lansirao zvuk koji sam naziva „Sonic House“ – miks elektronskih bitova, akustični odsviranih melodija i ambijentalnih zvukova. Resonate je doveo u Beograd i jedan od najvažnijih umetničkih kolektiva digitalne generacije, Mouse on Mars, čiji je nastup zakazan za 22. mart u velikoj sali Doma omladine Beograda. Poslednje večeri festivala 23. marta u zgradi „Kluza“ nastupiće DJ Dinky koja pripada novom talasu izuzetnih umetnika elektronske klupske muzike iz Čilea. U Beogradu će ova DJ zvezda nastupati za smeli klubski kraj Resonate festivala.

 

Resonate festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Mailchimp, Hi-ReS!, AudiovisualAcademy, Nexus Productions, The Frank-Ratchye Studio for Creative Inquiry, Turistička Organizacija Srbije, Antipod i Dom omladine Beograda.



<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..