RST-2011.foto-o.indjicU sredu i četvrtak, 27. i 28. juna 2012. godine, grupa “IDE” u saradnji sa grafiti crtačima Super Timorom i Lortekom, po treći put sprovodi akciju oslikavanja podzemnih prolaza u Beogradu u okviru projekta „RAPRESENT“. Ovog puta oslikava se podzemni prolaz ispod Ulice Jurija Gagarina u Bloku 44.

Projekat “Rapresent” je umetnički projekat u javnom prostoru koji se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom i usmeren je ka edukaciji, animiranju i osposobljavanju mladih iz lokalne zajednice za aktivno delovanje i uključivanje u proces revitalizacije javnih prostora u stambenim naseljima Beograda.

U periodu od 18. do 21. juna, održane su pripremne radionice u prostorijama Novobeogradske kulturne mreže, na kojima su učesnici u projektu, mladi grafiti crtači uzrasta od 14 do 20 godina, izneli ideje, predstavili svoje radove i pripremili skice za izradu budućeg zajedničkog murala. Voditelji radionica, iskusni i afirmisani grafiti umetnici, Lortek i Super Timor, preneli su mladim crtačima svoja iskustva u organizovanju sličnih akcija, skrenuli pažnju na značaj međusobnog povezivanja i upoznali sa odgovornostima koje nosi umetnička intervencija u javnom prostoru.

Osnovni cilj projekta “Rapresent” je da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih ljudi tako što bi se podzemi prolaz u predgrađu pretvorio u svojstvenu grafiti galeriju. Sa jedne strane, na ovaj  način bi se ovaj zapušteni javni prostor transformisao u mesto integracije lokalne zajednice, a sa druge strane mladima bi se dala prilika da razviju odgovornost za svoje neposredno okruženje tako što im omogućava da se kreativno izraze.
Projekat “Rapresent” predstavlja nastavak slične akcije realizovane u oktobru 2008. godine,  pokrenute  na incijativu tragično preminulog grafiti umetnika, beskučnika i dečaka ulice, Bojana Radanova Representa, kome je ceo projekat i posvećen.

Organizator: Grupa IDE / Oslikavanje podzemnog prolaza organizuje se uz saglasnost i podršku Direkcije za puteve grada Beograda i gradskog arhitekte gospodina Dejana Vasovića / Projekat Rapresent se realizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije i uz podršku Gradske opštine Novi Beograd i Novobeogradske kulturne mreže.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..