brit_floyd_1Osveženje u Muzeju istorije Jugoslavije !! Na inicijativu Ministarstva prostora u Muzeju istorije Jugoslavije će, u sredu 27. juna 2012, biti održan program pod zajedničkim nazivom “Urbanized”:

“Urbanized”:

18:00 vođenje kroz izložbu “Nedovršene modernizacije”
19:30 projekcija filma “Urbanized”, reditelj i producent Gari Hustvit (Gary Hustwit), SAD, 2011. god, 85 min
21:00 diskusija o izložbi i filmu

Program za koji vredi izaći iz sobe (makar i rashlađene), sesti na bicikl ili sačekati javni prevoz (čistije i zdravije od vožnje automobilom!), dovesti se kroz gradsku gužvu do Botićeve 6!

Ulaz na program je sloboban.


“Urbanized” je dugometražni dokumentarni film koji preispituje strategije urbanog planiranja i postavlja pitanje "Kome je dopušteno da oblikuje naše gradove, i na koje sve načine se to radi?". U filmu se pojavljuju neki od vodećih svetskih arhitekata, urbanista, političara, graditelja, sociologa..
.
“Urbanized” prikazuje veliki raspon urbanističkih projekata širom sveta - od malih građanskih akcija i protesta do velikih državnih projekata koji utiču na uslove života u gradovima. U filmu su Pariz, Njujork, slamovi Mumbaja, plaže Rio de Žaneira, biciklističke staze u Bogoti, šetališta u predgrađima Kejp Tauna, novi projekti socijalnog stanovanja koji treba da zamene neformalna naselja u Santjagu u Čileu…

Film otvara pitanja zanemarena u javnoti - organizacija stanovanja, mobilnost stanovnika, dostupnost javnog prostora, uticaj privrednog razvoja i politike na zaštitu okoline samo su neka od njih. Time "Urbanized", na svoj način, daje podsticaj za diskusiju o budućnosti gradova koja se tiče svih stanovnika planete.

Kako u ovom trenutku više od polovine svetske populacije živi u nekoj vrsti urbanog područja, a projekcije su da će 75% svetske populacije do 2050. godine živeti u “gradovima” pravo je vreme za ovakav film !!

“Urbanized” je treći deo trilogije reditelja Garija Hustvita (Gary Hustwit), prethode mu filmovi
“Helvetica” i “Objectified”.

U filmu se govore engleski / španski / nemački / portugalski. Emituje sa engleskim titlovima.

Izložba “Nedovršene modernizacije” - fotografije, video snimci, makete građevina i 'novih' gradova (Novog Beograda, Nove Gorice, Novog Zagreba), strip o nevoljama stanovnika Kaluđerice; izvoz jugoslovenske arhitekture u nesvrstane zemlje; rad japanskih, poljskih, švajcarskih i grčkih urbanista i arhitekata na obnovi Skoplja nakon zemljotresa 1963; enterijeri zgrada - od Saveznog izvršnog veća u Beogradu, do Hotela Libertas u Dubrovniku; letovališta na jadranskoj obali; avangardni projekti koji su pomerali granice arhitekture; ekskluzivni intervjui sa najpoznatijim arhitektama iz SFRJ...

Izložba “Nedovršene modernizacije” predstavlja najznačajnije arhitektonske projekte i velike urbanističke  planove koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Kroz stučne analize i atraktivan vizuelni materijal izložba odgovara na pitanja kako se gradila socijalistička Jugoslavija i ko su bili njeni graditelji. Analizira se kakav su odnos prema novim gradovima imali njihovi stanovnici i posetioci, i koja je sudbina ove arhitekture posle nestanka socijalizma i raspada Jugoslavije.

Kustosi izložbe: Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić

Organizator izložbe je Društvo arhitekata Beograda, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor (Maribor) i Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje).


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..