Beograd se priključuje svetskoj proslavi Dana španskog jezika, koji će se proslaviti po četvrti put u subotu u celom svetu. Tom prilikom Institut Servantes  je pripremio bogat kulturni i akademski program sa ciljem da proslavi sa beograđanima ovaj značajan dan koji će početi degustacijom španskih „tapasa“ iz restorana Milagro.

Ljubitelji španskog jezika i svi beograđani uživaće u celodnevnom programu, od 10.30 do 19.00h, koji obuhvata degustaciju, performanse, takmičenja, projekcije filmova, besplatne časove španskog, salse i nagrade. Ulaz slobodan! 

PROGRAM PROSLAVE U BEOGRADU


10.00h

 

- Proslava će početi „španskim doručkom“ sa tradicionalnim „tapasima“ koje će pripremiti španski restoran „Milagro“ iz Zemuna i nastavlja se bogatim programom za široku publiku.

10.30h

– Biblioteka Instituta Servantes priprema radionicu za najmlađe od 4. do 11. godina. Svi mališani koji budu želeli učiće brojeve i pesmice na španskom i imaće radionicu maski.
11.00 i 13.00h

– u galeriji Instituta Servantes profesori španskog iz Instituta Servantes održaće početni čas španskog u trajanju od pola sata. Svi zainteresovani imaće priliku da nauče osnovne pozdrave i brojeve kao i da se upoznaju sa načinom rada u Institutu Servantes.

11.30h

– Ispred zgrade Instituta Servantes održaće se takmičenje u stonom futbalu i takmičenje u poznavanju španskog jezika. Za učesnike je Institut Servantes pripremio prigodne nagrade.

12.00h

– Učenici Instituta Servantes izvešće performans i pesmu „Aquí no hay quién viva”
13.30h – Instruktori iz škole salse „Havana“održaće početni čas salse za sve prolaznike.
14.30h – Dodela nagrada
19.00h – Projekcije dokumentarnih filmova „Daljine“ i „U januaru, možda“ u okviru ciklusa „Bez granica“. Dokumentarac „Daljine“ biće prikazan sa titlovima na španskom a film „U januaru, možda“ sa titlovima na engleskom jeziku.

20.30h

- Institut Servantes priprema žurku zatvorenog tipa na kojoj će se proslaviti Dan španskog jezika uz zvuke španske muzike.

Sve do proslave Dana španskog jezika u toku je foto konkurs „Hose Jero“. Svi koji pošalju fotografiju inspirisanu stihovima Hose Jera na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. imaće priliku da učestvuju u konkursu. Dobitniku je obezbeđena nagrada kurs španskog jezika u Institutu Servantes.

Proslavi četvrtog po redu Dana španskog jezika pridružile su se najpoznatije ličnosti hispanskog sveta kao što su argentinski glumac Rikardo Darin, pisac Mario Vargas Ljosa, fudbaler Dijego Forlan i mnogi drugi. Oni su predložili svoje omiljene reči na španskom jeziku za koje mogu da glasaju svi posetioci sajta www.eldiae.es .

„Dan E“ – međunarodni dan španskog jezika proslavlja se od 2009. godine u celom svetu sa ciljem da se proslavi jezik koji danas povezuje 500 miliona govornika.

Španski jezik je drugi jezik u svetu po broju govornika, drugi jezik u međunarodnoj upotrebi i treći jezik po upotrebi na Internetu. Zvaničan je jezik u 21. zemlji. Predviđanja su da će do 2030. čak 7.5% svetske populacije govoriti španski a da će do 2050. Sjedinjene Američke Države biti zemlja sa najviše govornika španskog.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..