250th_guinness_2Guinness, crno irsko pivo čiji je zvanični distributer za Srbiju kompanija Carlsberg Srbija, u 2009. godini slavi 250 godina postojanja, ali i život jednog čoveka, Arthura Guinness-a, vizionara i filantropa, tvorca jednog od najpoznatijih piva na svetu koji je pre tačno četvrt milenijuma potpisao zakup na 9.000 godina za pivaru St. James’s Gate u Dablinu. U njegovu čast, tokom cele godine su širom sveta organizovane zanimljive promocije za potrošače, Guinness avanture u svemiru, pod vodom I u studiju sa svetskim zvezdama. Centralna proslava biće održana 24. septembra, kada se slavi Arturov dan.
Promocija Guinness avantura je počela 1. septembra, i biće završena 24. septembra proslavama u Dablinu, Njujorku, Lagosu, Jaundi i Kuala Lumpuru. Tada će milioni poštovalaca Guinness-a, potrošača i slavnih ličnosti širom sveta podići kriglu najpoznatijeg crnog piva na svetu i tako uzeti učešće u ovoj nesvakidašnjoj globalnoj proslavi. Za zabavu će biti zadužena neka od najvećih imena u svetu muzike kao što su Black Eyed Peas, Estelle, Kasabian, The Enemy, D’Banj, poznati DJ David Holmes, Soul II Soul, Reverend & the Makers, Mongrel, Noah & the Whale, The Wombats, Mystery Jets, Johnny Flynn i The Undertones i mnogi drugi.
Nezaboravne Guinness avanture osmišljene su kao posebno iznenađenje za sve pasionirane ljubitelje ovog crnog piva, i podrazumevaju nezaboravno putovanje u svemir Virgin Galactic-om, prvim komercijalnim svemirskim brodom ser Ričarda Brensona, ali i putovanje u dubine mora u prvoj na svetu Guinness komori za velike dubine. Za ljubitelje muzike, osmišljena je Guiness avantura u studiju koja podrazumeva ekskluzivnu svirku u intimnoj atmosferi studija sa grupom Black Eyed Peas, jednim od najvećih bendova na svetu.

Da podsetimo, Guinness je jedno od najpoznatijih piva na svetu, prepoznatljivo po tome što od 18. veka za pravljenje koristi ista četiri sastojka – ječam, vodu, hmelj i kvasac, a tamnocrvena boja i jedistven ukus potiču od prženog ječma. Svakod dana se u svetu popije oko deset miliona krigli ovog piva, što iznosi skoro 2 milijarde krigli godišnje.
Guinness se na našem tržištu nalazi od 2007. godine, kada je kompanija Carlsberg Srbija preuzela njegovu distribuciju. Carlsberg Srbija u pivari u Čelarevu proizvodi brendove Lav, Lav 7, Tuborg Green, Tuborg Lemon, Tubrog Christmas, Holsten i Carlsberg, a pored Guinness-a, zadužen je i za distribuciju brendova Kilkenny i Budweiser Budvar. U proizvodnom portfoliju nalazi se i energetsko piće Battery.

- Arthur Guinness, koji je proizvodnju tog piva počeo 1759. godine u pivari St. James’s Gate, zakupio je pivaru na 9.000 godina po godišnjoj renti od 45 funti.

- Posle Arturove smrti, pivaru je preuzeo njegov sin koji je pronašao novu vrstu portera – Extra Stout Porter, danas poznatu pod nazivom Stout. Sve do 1986. godine na čelu pivare bili su članovi porodice Guinness, a danas se ta kompanija nalazi u sastavu koncerna “Diageo” i predstavlja treći brend po profitabilnosti, posle Smirnoffa i Johnnie Walkera. Guinness se danas prodaje u više od 150 zemalja sveta.

- Prvu fabriku van Velike Britanije, kompanija Guinness je otvorila 1962. godine u Nigeriji, a potom i mnoge druge po svetu.

- Pena kod Guinness Draught-a može da se diže i spušta. Dok deo pene koji dodirne čašu prestaje da se kreće naviše, pena u sredini slobodno nastavlja da se diže, što stvara vizuelni utisak pene koja se diže i spušta.

- Skoro 1 od 2 krigle koja se svakog dana popije u Irskoj je Guinness.

- Svi muškarci stariji od 21 godine zaposleni u Guinnessu dobijali su džeparac za dve krigle Guinness-a na dan. Zaposleni su dobijali dnevni džeparac na „slavini“.

- Krigla Guinness-a ima manje kalorija od iste količine poluobranog mleka ili soka od pomorandže.

GUINNESS AVANTURA U SVEMIRU

Guinness avantura u svemiru nudi jednom srećnom dobitniku priliku da prvi astronaut-amater koji će se otisnuti u svemir u prvom komecijalnom svemirskom brodu, Virgin Galacticu ser Richarda Bransona.
Pobednik i njegov prijatelj će otputovati u Novi Meksiko, dom Virgin Galactic-a na stanici za svemirske letove Spaceport America. Tamo će proći obuku kako bi bili potpuno mentalno i fizički spremni za nezaboravan let kroz Zemljinu atmosferu brzinom od preko 4.000km/h. Na 110 km od površine Zemlje, osetiće bestežinsko stanje i bez napora će lebdeti po kabini. Poslednje poglavlje ove neponovljive avanture biće pogled na Zemlju iz svemira koji se proteže na preko 1.500 km u svim pravcima. Po povratku na zemlju, dobiće zvaničan čin astronauta.

GUINNESS AVANTURA U MORU

Guinness avantura u moru nudi istinski jedinstveno iskustvo za pobednika i njegova dva prijatelja, putovanje u dubine mora u prvoj Guinness komori za velike dubine. Gosti će prvo poći na nezaboravan četvorodnevni put na ostrvo Lofoten u Norveškoj, gde će se ukrcati u posebno izrađenu Guinness komoru za velike dubine i zaroniti u more. Pobednik i njegovi prijatelji će uživati u Guinness-u sa stilom, u nezaboravnom okruženju na dubini od 70 metara.
<<  Maj 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..