_MG_1143-2Opera i teatar Madlenianum ima čast i zadovoljstvo da i ove godine, svima vama otvori svoja vrata povodom Evropskih operskih dana, 13. maja. Ovo je svečanost kojom operske kuće širom Evrope otvaraju svoja vrata posetiocima koji žele bliže da upoznaju i istraže operu, da proniknu u njene male tajne....

Evropski operski dani održavaju se već šestu godinu zaredom, a ove godine zajednička tema je STRAST.  Međusobno evropske operske kuće spajaju, ali, isto tako, povezuju i posetioce i pomažu im da iskažu svoju strast prema umetnosti.

Opera i teatar Madlenianum je jedini član evropskog operskog udruženja „Opera Evropa“ sa ovih prostora, a nalazi se u društvu čak 108 operskih kuća iz 25 država Evrope.

U OKVIRU EVROPSKIH OPERSKIH DANA  13. MAJA 2012. OPERA I TEATAR MADLENIANUM  PRIPREMA SLEDEĆI PROGRAM:


Bel Etage od 16 do 17 h  STRAST PREMA MUZICI   

Koncert Kamernog  orkestra muzičke škole „Mokranjac“ dirigent Vladimir Milić
Program: J.S. Bah – Koncert za dve violine d- moll
A.    Vivaldi – Koncert za dve violine  a -moll
E. Grig – Svita iz Holbergovih vremena

LJUBAV PREMA  INSTRUMENTU
Posle koncerta radionica na temu: Ko svira u gudačkom orkestru ?

Bel etage od 17:30 do 18:00 h              
Javno čitanje na teme opera Čarobna frula i Pajaci


Foaje od 16 do 18 h  /  STRAST URANJANJA U PROŠLOST

Umetnička radionica starih rukotvorina škole „Tehnoart“ iz Beograda i izložba posvećena predstavi „Pajaci“

Za programe  na Bel Etage-u i Foajeu   ULAZ SLOBODAN


STRAST KAO TEMA LIBRETA ZA OPERU

Madlenianum u svojim nastojanjima i operskim postavkama ide putevima na kojima se ogledaju danas mnoge evropske operske kuće želeći da na novi način prikaže publici klasična dela operske literature, da na novi način pročita poznate partiture i da tako obogati opersku ponudu glavnog grada, pokazujući i nudeći još jednu mogućnost za život opere kao žanra u našem veku.

R. Leonkavalo
„Pajaci „

Zbog izvanrednog prijema i velikog interesovanja publike, kao i odličnih kritika prestižnih domaćih kritičara, odlučili smo da se u okviru obeležavanja Evropskih operskih dana izvedemo operu „Pajaci“ na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum 13. maja od 19.30. časova.

Podsećamo da modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju potpisuje stari poznanik MADLENIANUMA, čuveni gost iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov koji je u našem teatru prethodno postavio modernizovanu verziju Verdijeve TRAVIATE. Scenografiju i kostime potpisuje Vjačeslav Okunjev, stalni saradnik ruskog reditelja.

Dvostrukost zbivanja, onoga na sceni i u realnom životu, natopljena je velikim emocijama, uzburkanim strastima, ljubavlju, ljubomorom, koje vode ka tragičnom završetku. Komad koji izvodi putujuća družina, asocirajući na staru renesansnu commediu dell arte, povod je za intimna, snažna preživljavanja ljudskih drama izvan scene.


Dvojakost ljudske prirode u kojoj se umetnost i život ne retko prepliću, čine od protagonista, glumca, pevača, igrača dvostruko biće, a igra, gluma u svakom  vremenu daju drugačiji izraz i onda kada se govori o večitim vrednostima ljubavi, zaljubljenosti, ljubomore, bračnog zaveta i njegovog izneveravanja. Leonkavalova opera omogućava da se uspostavi savremeni odnos umetnika prema sadržini libreta, ali i prema muzici..

Za dirigentskim pultom će se naći maestro Stanko Jovanović, a uloge će poneti: Hon Li (Kanio), Olga Malević – Đorđević (Neda), Aleksa Vasić (Tonio), Nenad Nenić (Silvio), Tibor Heveši (Bepo). Premijera opere PAJACI u Madlenianumu bila je 28. oktobra 2011. kada je publika umetnike pozdravila burnim aplauzima i povicima “Bravo”.


OVOGODIŠNJI PROGRAM  U OKVIRU EVROPSKIH OPERSKIH DANA  MADLENIANUM  POSVEĆUJE TINEJDŽERIMA KOJE POSEBNO POZIVAMO NA OPERU „PAJACI“
POPUST 50% NA CENU ULAZNICA


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..