Čačak, prva Nacionalna prestonica kulture, najavljuje veliki broj zanimljivih kulturnih događaja u junu, a već prvog dana juna počinje SILOS ART i dugoočekivano oslikavanje silosa u okviru projekta Čačanska Rodna. Čačane i goste Čačka očekuju predstave, poetske večeri, izložbe, koncerti, među kojima se izdvajaju rok festival PriČa (nastupaju, između ostalih, Van Gogh, Bjesovi, Zoe Kida, Bombaj štampa, Aerodrom, Sharks, Snakes and Planes, Samostalni referenti), Karmina Burana uz Simfonijski orkestar i hor RTS-a, kao i koncert   “Moravsko predvečerje” (učestvuju: Jelena Tomašević, Dušan Svilar, Miroslav Ilić, Ana Bekuta, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički”). 

Pored programa u Čačku, Čačanska Rodna gostovaće u Beogradu sa dve monodrame: NENAPISANA PISMA o Nadeždi Petrović 17. juna u Narodnom muzeju i VETAR I ZASTAVE o Tanasku Rajiću 28. juna u Muzeju Vuka i Dositeja.

Raspored programa Čačanske Rodne za jun:

•    1. jun, SILOS ART - program realizuju DUKovci, Čačani koji su omogućili da njihov grad postane mesto urbane kulture. Projekat „Silosi" osmišljen je kao revitalizacija i oslikavanje fasade silosa u centru Čačka. Izgradnjom nove prometne ulice u Čačku otvorio se javni  prostor u centru grada. Prometnost lokacije, vizuelna izloženost i trenutno stanje su bili jasan poziv za kreiranje projekta „Silos Art". Na projektu učestvuju tri umetnika, jedno lokalno, jedno nacionalno  i jedno internacionalno ime. Tri umetnika pronalaze zajednički jezik i kreiraju skicu koja čini jedinstvenu celinu modernog vizuelnog izraza. Kroz oslikavanje silosa pored revitalizacije fasade, Čačak dobija jedan od novih simbola modernog i urbanog grada.

• Tokom juna meseca  u četiri termina (1. juna, 8. juna, 15. juna i 22. juna) u malom dvorištu Gimnazije biće održane potske večeri: POETSKI  RASADNIK sa podnaslovom „TRAŽIM BOJU ZA SVOJE NEBO” uz predstavljanje mnogobrojnih čačanskih autora.

• 2. juna u  okiru programa ČAČANSKI RASADNIK, sa podnaslovom “Odjeci vremena – Tikalo”, biće predstavljeni slikari Čačka, o kojima
govori Dragana Božović, muzejski savetnik Umetničke galerije „Nadežda Petrović“. O stvaralaštvu Mihaila Đokovića Tikala govoriće Miodrag Danilović, istoričar umetnosti i Petar Peca Popović, novinar, koji će i otvoriti izložbu.

• 3. juna biće upriličeno otvaranje izložbe skulptura Olge Jevrić ‘’Kompozicija i struktura’’ od 13 časova u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”

• 6. juna u 20 časova u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku biće održana    monodrama VETAR I ZASTAVE o Tanasku Rajiću. Čačanska rodna obeležava 208 godina od boja na Ljubiću u kom je poginuo Tanasko Rajić. Tim povodom u dvorištu Narodnog Muzeja u Čačku 6. juna, biće izvedena monodrama Vetar i Zastave, u kojoj po tekstu Dejana Stojilkovića, Tanaska Rajića, igra Nikola Šurbanović! Ova monodrana će za beogradsku publiku biti prikazana 28. Juna u Muzeju Vuka i Dositeja.

• 15. juna u okviru programske celine NA SLOBODI u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku biće održano predavanje “Sloboda ili ništa: Tanasko Rajić”, a predavač je dr Radomir Popović.

• 17. juna Čačanska Rodna gostuje u Beogradu monodramom NENAPISANA PISMA u 18 časova u atrijumu narodnog Muzeja Srbije. Inspirisana slojevitom ličnošću Nadežde Petrović, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka, je oživela lik Nadežde u svom tekstu “Nenapisana pisma” i pretočila u istoimenu monodramu koju maestralno izvodi glumica Vanja Milačić.

Od muzičkih događaja u junu izdvajamo:

• 10. jun    DUK INTRO – proslava povodom oslikavanje silosa u Čačku. Program podrazumeva arts&crafts market domaćih brandova, ali i muzički program bendova i DJ-eva. U 18 časova otvara se market na platou ispred silosa, a u 20 čaosva počinje muzički program.

• 15 - 18. jun - Festival PriČA pod sloganom PRIČAJTE SA DECOM ove godine na terenu KK Železničar, a publika će imati priliku da za tri dana čuje 18 izvođača. Nastupaju, između ostalih, Van Gogh, Bjesovi, Zoe Kida, Bombaj štampa, Aerodrom, Sharks, Snakes and Planes, Samostalni referenti. Ovo je muzički fetsival koji je osnovan pre 11 godina. Stalno je menjao lokacije na kojima se odvijao. Menjao je i formu i izvođače i sadržaje i pokušavao za svo to vreme da bude originalan, drugačiji i zanimljiv. Zašto? Zato što je, kako kažu osnivači, članovi Udruženja „Priča“, „Rock&Roll ulica, garaža, krov zgrade, urbana priča“. I... u tome su uspeli. PriČa je pravi urbani rok festival.

• 22. jun:    “Moravsko predvečerje” od 20 časova na Gradskom trgu. Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički” će pod rukovodstvom dirigenta potpukovnika Igora Mitrovića, izvesti 28 hitova, a pesme će izvoditi Miroslav Ilić, Ana Bekuta, Jelena Tomašević i Dušan Svilar.

• 26. juna u centru Čačka biće održan veliki muzički spektakl. Nastupiće Simfonijski orkestar i hor RTS-a, koji će izvesti najpoznatije delo slavnog nemačkog  kompozitora Karla Orfa - “Karmina Burana”. Ovo delo izvešće pod dirigentskom palicom umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a i šef dirigent Simfonijskog orkestra i hora RTS, maestro Bojan Suđić.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..