madona-sticky-and-sweetProtestima katoličkih vernika protiv koncerta pop zvezde Madone 15. avgusta u Varšavi, na dan velikog crkvenog praznika, pridružio se i poljski ombudsman Januš Kohanovski, ali je popularnoj pevačici obećao i cveće ako se bude lepo ponašala, odnosno ako isključi iz koncertnog programa “antihrišćanske elemente”.

Madona bi trebalo da nastupi u Varšavi na dan velikog crkvenog praznika Vaznesenja presvete Bogorodice, na šta su burno regovali vernici te zemlje sa dominantnim katoličkim stanovništvom (više od 90 odsto), preneli su poljski mediji. Osim verskih organizcija, njihov protest podržali su i poslanici Sejma, tražeći od vlasti, organizatora i sponzora, da promene program koncerta ili odrede novi termin.

Nazivajući Madonine nastupe antihrišćanskim, poljski vernici tvrde da koncert te pop dive vređa njihova religijska osećanja.

Uoči vikenda, poljski građanski pravozaštitnik Kohanovski uputio je otvoreno pismo gradonačelnici Varšave Hani Gronkevič Valtc, u kojem upozorava da Madonin koncert na dan Uznesenja Presvete Bogorodice izaziva kod Poljaka “ozbiljno protivljenje”.

Prema njegovim rečima, protesti građana upereni su kako protiv pseudonima pevačice, tako i protiv njenog ponašanja na sceni.

Ombudsmanu Kohanskom to nije smetalo da samo dan nakon što je gradonačelnici Varšave poslao protestnu, otvoreneu epistolu, izjavi na poljskoj radio stanici Zeta da će Madona, ukoliko se bude pristojno ponašala na sceni, dobiti od njega poklon.

“Poslaću joj korpu cveća”, rekao je Kohanoski, odgovarajući na pitanje šta će učiniti ako Madona bude pristojno odevena i izbaci iz programa svog prvog koncerta u Poljskoj religijske teme.

Kohanski, istovremeno, ne gaji iluzije da će Madona poslušati njegove reči, a za eventualne skandale, koji mogu nastati u vezi sa najavljenim koncertom, ne optužuje nju, već gradske vlasti Varšave.

Okorele poljske verske organizacije, poput Komiteta za odbranu vere i tradicije, najavile su proteste zbog koncerta Madone već od 1. avgusta ispred gradske skupštine.

Poljski vernici prete da će za vreme njenog koncerta organizovati proteste sa zaglušujućom bukom, od koje se neće moći čuti muzika.

Ipak, mali su izgledi da ometanje koncerta uspe, pošto je direkcija aerodroma “Bemovo” u Varšavi, gde će Madona pevati, odlučna da ne dozvoli bilo šta što bi moglo da omete taj muzički spektakl, na kojem će, prema očekivanjima, biti 70.000 njenih fanova, a veći deo ulaznica već je planuo.

Koncerti Madone i do sada su izazivali proteste verskih organizacija, pa je njeno pojavljivanje na ogledalima u formi krsta za vreme balade “Live To Tell” izazvalo ranije oštre reakcije Vatikana. Pre dve godine, kada je gostovala u Rusiji, Ruska pravolsavna crkva nazvala je taj deo programa bogohulnim i uvredljivim za hrišćanstvo.

Neobičan “demarš” protiv “bogohulne” pop dive smislio je 2006. godine 63-godišnji sveštenik iz Amsterdarma koji je, da bi sprečio Madonin nastup na gradskom stadionu, telefonom dojavio policiji o navodno podmenutoj bombi.

Madona je na evropskom delu svetske turneje “Sticky & Sweet”, koja je prošle godine proglašena najuspešnijom po zaradi za nekog solo izvođača, a njen nastavak obuhvata, između ostalog, i Ljubljanu 20. avgusta i Beograd, gde će nastupiti na Ušću 24. avgusta.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..