gardeniaU okviru BITEFa, 23. septembra u 20:00 časova i 24. septembra u 20:00h u Pozorištu na Terazijama možete pogledati predstavu Gardenia.  Režija: Alain Platel & Frank Van Laecke & Koncept: Vanessa Van Durme


Belgijski reditelj Alen Platel je jedan od retkih velikih savremenih reditelja i koreografa koji je nedostajao zbirci svetskih velikana koji su bili na Bitefu. Njegov ansambl, Le ballet C de la B koji je osnovao 1984. godine, karakteriše istovremeno popularnost, anarhizam i angažovanost.

Takav je i u predstavi travestita, koju je stvorio sa Frankom van Lekeovom. Platelova koleginica Vanesa van Durne sakupila je stare travestite da bi u predstavi pokušala da otkrije nešto od njihovog najintimnijeg života.

U kontrastu na sceni sa jednim darovitim i privlačnim mladim Rusom i “pravom ženom”, oni se igrom otkrivaju kaktkada sa ukusom gorčine, a nekada sa zanosom otkrivaju svoj neobični svet.

Reč je o vremešnim “damama” (nekadašnjim muškarcima), nekada kabaretskim travetiranim glucima koji su se davno oprostili od pozorišta ili transeksualacima koji nikada do sada nisu bili na sceni. Sve nosi tugu i i sjaj poslednje kabaretske predstave pred njihov razlaz.



<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..