DNKDva dana uoci Noci istrazivaca, na Trgu republike u Beogradu, napravljen je najduzi origami model DNK lanca koji bi trebalo da udje u Ginisovu (Guinness) knjigu rekorda.
Tvorac origami modela DNK i cuveni bioinformaticar, prof. Aleks Bejtmen (Alex Bateman) bio je kontrolor akcije sklapanja najduzeg lanca DNK. Pored njega, obaranje rekorda je kontrolisala i prof. dr Gordana Matic, naucnik i predavac, koja je mnoge generacije studenata uputila u tajne molekula DNK. 

„Vise od dva sata su istrazivaci iz Instituta za molekularnu genetiku i geneticko inzenjerstvo, njihove kolege naucnici, studenti, ucenici osnovnih i srednjih skola i prepodnevni setaci kroz centar Beograda sklapali model DNK od sarenih papira.

Svi zajedno napravili smo lanac duzine preko 247,44m  i tako ispunili uslov za obaranje Ginisovog rekorda“ rekla je prof. dr Sonja Pavlovic, naucna savetnica IMGGI i glavna koordinatorka projekta Noc istrazivaca.

Za tacno dva dana, pod sloganom „povod za pametan provod”, napoznatiji domaci istrazivaci na 10 lokacija u Knez Mihailovoj povesce posetioce u setnju sa naukom.

Basta Platoa bice mesto za sastanak na brzaka. Dobre vibracije obezbedice sastav MistakeMistake a jezikom hemijskih formula posluzivace se pice iz naucnog kafea.

Filmski festival, sa 15 naucnih filmova, okupirace paznju radoznalih.

Evropsko cose, u Francuskom institutu i Biblioteci grada Beograda, za sve one takmicarskog duha sprema zabavni naucni kviz.

Potpuno besplatno u centru grada, od 18 sati pa sve do ponoci, posetioce ocekuje drugaciji provod ovog petka uvece.

U Srbiji ce se drugu godinu za redom odrzati Noc istrazivaca, inicijativa Evropske unije koja ima za cilj da afirmise domace istrazivace, predstavi sta oni rade i podstakne mlade da se opredele za istrazivacko-naucnu karijeru.

Projekat „Researcher’s night” – “Noc istrazivaca” pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine. Od tada se ova manifestacija odrzava svakog cetvrtog petka u septembru.


Prosle godine odrzana je u 33 evropske drzave i 200 gradova, sa ciljem da omoguci posetiocima da bolje upoznaju glavne aktere – istrazivace, ali i da ih ohrabri da samostalno istrazuju.

Svi sadrzaji su besplatni.


Za detaljan program posetite www.nocistrazivaca.rs/beograd
<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..