Kutija-za-cigareU subotu 3. septembra, u Muzeju istorije Jugoslavije / MIJ POVODOM 50-GODIŠNJICE PRVOG SAMITA NESVRSTANIH / Programu će prisustvovati Ministar kulture, informacija i informacionog društva Republike Srbije - gospodin Predrag Marković

14.30, Muzej 25. maj - Otkrivanje MAPE TITOVIH PUTOVANJA

Reljefna mapa Titovih putovanja, koja predstavlja deo autentične zidne dekoracije objekta Muzej 25. maj pokrivena je 2007. godine zbog potreba izložbene aktivnosti. Nakon što je u februaru otkrivena zidna slika Raula Goldonija - koja se takođe nalazi u holu na spratu Muzeja 25. maj - javnosti će ponovo postati dostupno i ovo delo.

Muzej 25. maj je sagrađen kao poklon Grada Beograda Titu za 70. rođendan. Muzej je bio izlagački prostor za poklone koje je dobio Josip Broz i kao takav je bio aktivan do 1982. godine. Nakon Titove smrti pripao je Memorijalnom centru Josip Broz Tito, a nakon njegovog ukidanja ušao je u sklop novoformiranog Muzeja istorije Jugoslavije (1996.).

Na mapi koju "otkrivamo", su obeležena mesta koja je Tito posetio do otvaranja Muzeja 25. maja 1962. Putovanja Josipa Broza su bila važan deo spoljnopolitičke strategije zemlje, planirana i organizovana u funkciji razvijanja bilateralnih odnosa Jugoslavije, ali i učvršćivanja njene uloge u Pokretu nesvrstanih. Slika Tita kao “svetskog putnika” bila je snažan segment simboličke prakse zemlje: gradila je jedinstvenu poziciju socijalističke Jugoslavije u svetu, ali je istovremeno predstavljala i bitan element identiteta njenih građana.

Pozivamo novinare zainteresovane da snime otkrivanje reljefa da u MIJ dođu u 13.30 časova. MIJ će obezbediti fotografije za predstavnike medija (u odgovarajućoj rezoluciji) koji nisu u mogućnosti da dođu pre otvaranja izložbe. 


15.00, Kuća cveća - Otvaranje izložbe
NESVRSTANI - OD BEOGRADA DO BEOGRADA

Na izložbi „Nesvrstani - od Beograda do Beograda“ koju MIJ organizuje povodom pedesetogodošnjice prvog Samita nesvrstanih održanog u Beogradu, izloženi su eksponati iz zemalja učesnica Prve konferencije i onih koje su bile domaćini narednih konferencija.

Među 32 izložena eksponata ima onih koji spadaju u kulturna dobra zemalja iz kojih potiču (bronzana statua boga Ozirisa, iz 6. vek p. n. e, iz perioda Poznog egipatskog carstva, poklon predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata). Drugi su savremeni dekorativni predmeti izrađeni tradicionalnim tehnikama ili inspirisane istorijom i tradicijom (pribor za pisanje od slonovače i zlata, Poklon predsednika Vrhovnog vojnog saveta Sudana, generala Ibrahima Abuda), a treći deo su prigodni pokloni koji predstavljaju spoj savremenog dizajna i izvornih motiva i tehnika izrade sa prevashodnim ciljem da se istakne posveta ili simbol darodavca (srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija).

Izloženi artefakti, pored estetskih kvaliteta, značajnih stilskih karakteristikai i/ili finoće izrade, nose i bogate slojeve značenja kao dokumenti vremena, prostora i društva čiji su deo bili i u kojima su nastali. Čak i oni koji se formalno mogu svrstati u suvenire personalizovani su, a značaj i položaj darodavca i povod darivanja daje im dodatni sloj vrednosti. Upravo zato predstavljaju naš izbor za izložbu kojom želimo da predstavimo širi društveni kontekst ideje nesvrstavanja, multikulturalizma, različitih isprepletanih uticaja i susreta svetova.

Kustos izložbe: Ana Panić
Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Izložba će biti otvorena do 4. oktobra.

U nastavku teksta: Dodatne informacije o eksponatima

DODATNE INFORMACIJE O EKSPONATIMA NA FOTOGRAFIJAMA U PRILOGU:

STATUA BOGA OZIRISA, 6. vek p. n. e, iz perioda Poznog egipatskog carstva, poklon je predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata.

Stojeća figura, u vidu mumije, predstavlja boga Ozirisa. Prema staroegipatskoj mitologiji Oziris je bog mrtvih, pravedni sudija zagrobnog života, ali i bog plodnosti. Jedan od najstarijih bogova, Oziris se najčešće predstavlja sa „belom” krunom na glavi, simbolom Gornjeg Egipta. Predstavljanje boga Ozirisa sa belom krunom imalo je funkciju poistovećivanja vladara (faraona) sa ovim božanstvom i simbol je njihove vladavine nad Gornjim Egiptom. Kruna sa strane ima nojeva pera – simbol istine i pravde, koja ukazuju na umereno, uravnoteženo i dostojanstveno ponašanje vladara. U rukama prekrštenim na grudima Oziris drži vladarske simbole: mahalicu u desnoj i krivi štap u levoj. Prikazivanje Ozirisa sa ovim vladarskim insignijama proizašlo je iz potrebe da se vladar prikaže kao neko ko može da predvodi svoji narod (krivi pastirski štap) i obezbedi dovoljne količine hrane (mahalica je poljoprivredno oruđe).

KUTIJA ZA CIGARE, 20. vek, poklon cara Etiopije Hajla Selasija I

Kutija za cigare sa četiri izvijene nožice i bogato ukrašenim poklopcem. Na poklopcu je loptasto dugme za otvaranje sa predstavom stilizovane Davidove zvezde u trolistu, koja ukazuje na poreklo etiopskih careva kao potomaka kralja Solomona i kraljice od Sabe, i četiri zlatne aplikacije sa floralnim motivima koji formiraju oblik krsta, kao najčešće korišćenog religijskog simbola u zanatstvu i umetnosti Etiopije. Na prednjoj aplikaciji nalazi se monogram Hajla Selasija I, koji sadrži prva slova imena i odgovarajuća slova na etiopskom jeziku geez. Nad monogramom je carska kruna sa minijaturnim prikazom Svetog Đorđa na konju, jednog od najbitnijih svetaca zaštitnika Etiopije.


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..