trajanova-tablaZahvaljujući saradnji sa Udruženjem Feliks Kanic i podršci Ministarstva kulture, informacija i informacionog društva Narodni muzej u Beogradu u narednim mesecima će relizovati projekat Sa Kanicom u Srbiji.

Projekat će, u sedam gradova koji su bili predmet Kanicovog interesovanja, biti otvoren kao izložba istog naziva, kompletirana I upotpunjena sa publikacijom Slike sa Balkana Feliksa Kanica i nizom edukativnih radionica za najmla]e posetoce muzeja.

Izabrani crteži i citati nepristrasnog putnika Feliksa Kanica, koji je pripremio Džordž S. Kostić, upoznaćemo  Srbiju, njene kulturni i istorijske spomenike, gradove i žitelje druge polovine 19. veka. Kroz 35 geografske i kulturološke zabeleške sa Kanicovih putovanja po Srbiji posetioci izložbe biće u mogućnosti da se kroz vizuru radoznalog istraživača, zaljubljenika u antičko nasleđe, kartografa ili umetnika, koji je načinio stotine crteža predela I građevina koje je video, upoznaju sa često zaboravljenim nasleđem svoga kraja.

Tekstovi za ovu izložbu preuzeti sui z njegove knjige “Srbija, Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka, 1-2” a kompletiran vizuelni material predstavljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju u Arhivu SANU u Beogradu.

Ovim projektom, kroz delatnost, rezultate i odnos prema Feliksu Kanicu u našim muzejima biće predstavljena Srbija sa svim specifičnostima I izuzetnostima lokalnog nasleđa. Interpretirajući naše nasleđe, odnosno upoznajući javnost sa značajem baštine u njihovom region ili gradu, razvijaće se svest o njenom mestu u ukupnom balkanskom I evropskom nasleđu kao I važnost njegovog očuvanja.

Izložba Sa Kanicom po Srbiji realizovana je po prvi put u novembru 2010. Godine u Narodnom Muzeju u Beogradu, a zatim u Beču i Lajpcigu.




Izložba če biti realizovana u sledećim gradovima:


22. август – 05. септембар 2011. године
Народни музеј Врање
www.galerijavranje.org.rs

25. август - 08. септембар 2011. године
Народни музеј у Нишу
www.narodnimuzejnis.rs

10 - 24. октобар 2011. године
Народни музеј у Лесковцу

31. октобар – 14. новембар 2011. године
Народни музеј Ваљево
www.museum.org.rs

16. новембра - 11. децембра 2011. године
Народни музеј Крагујевц
www.muzej.org.rs

21. новембар – 05. децембар 2011. године
Музеј у Смедереву
www.muzejsd.org

12 – 25. децебар 2011. године
Народни музеј Зајечар
www.muzejzajecar.org



<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..