zona1Najbolje filmove sa poslednjeg izdanja festivala Slobodna zona , tokom aprila, maja i juna, imaće priliku da vide gledaoci u čak 25 gradova Srbije!


Kao i svake godine, Slobodna zona će na svojoj turneji prikazati izbor od 5 filmova koje je beogradska publika izglasala za nabolje, a nakon projekcija, gledaoci će imati priliku da učestvuju u razgovoru o temama koje prikazani filmovi pokreću. 

Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana, nalazi se  višestruko nagrađivani dokumentarac Svet po Ionu B. Aleksandra Nanaua - o šezdesetdvogodišnjem rumunskom beskućniku, samoukom umetniku izniklom iz totalitarnog režima, koji, iako smatran jednim od najznačajnijih predstavnika pop arta, ne zna ko je Endi Vorhol. Tu je i film Majkla Medsena Odavde do večnosti koji otkriva mračnu tajnu sakrivenu u utrobi zemlje, o mestu koje je izvor opasnosti toliko velike i dugovečne da jedva možemo da je pojmimo. Nakon gledanja ovog filma ljudsko postojanje će vam  izgledati sitno i slabo kao plamen šibice u mraku, ali iz tog mraka, nesumljivo će vas izvući ohrabrujući i optimističan dokumentarac Simfonija Kinšase rediteljskog tandema Martina Baera i Klausa Višmana o simfonijskom orkestru u Kongu koji je tokom 15 godina postojanja preživeo dva puča i jedan rat.

Sedamnaestogodišnji Nikola Polić, nakon ovacija beogradske publike, predstaviće se i publici širom Srbije sa svojim filmom rađenim u okviru kampa Slobodna zona Jr, pod nazivom Nevidljive. Polić u svom prvom filmu razotkriva lične priče žena koje ne poznajemo i ne želimo da vidimo.

I na kraju, u ovom izboru se morao naći i favorit publike međunarodnih filmskih festivala,  I ja sam tu Antonia Nahara i Alvaro Pastora, nesvakidašnja priča o delikatnom ljubavnom odnosu između Danijela, prvog Evropljanina sa Daunovim sindromom koji je stekao fakultetsku diplomu, i Laure, zdrave i inteligentne devojke koja ne može da se uklopi u sredinu i ne zna šta je zaljubljenost.
Kao i za beogradsko izdanje SLOBODNE ZONE, i na njenoj turneji, na plakatima će se naći crteži polaznika likovne radionice Pohvala ruci, koji su, kao i Danijel iz filma I ja sam tu, rođeni sa Daunovim sindromom.

Prva stanica na turneji Slobodne zone je Dimitrovgrad, a odmah iza njega slede: Loznica, Kikinda, Sombor, Leskovac, Subotica, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Šabac, Paraćin, Inđija, Čačak, Kraljevo, Lazarevac, Prijepolje, Novi Pazar, Niš, Zaječar, Požega, Bačka Palanka, Pančevo, Gornji Milanovac, Užice, Kragujevac i Novi Sad.

Kada se podvuče crta, iscrpe svi izgovori i ostane bez alternative - slobodno i smelo zakoračite PREKO CRTE, u Slobodnu zonu!

<<  Novembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Putopisi, Intervjui..