Gradska Gerila, interdisciplinarna kreativna laboratorija koja okuplja mlade različitih interesovanja, 27. juna će u Španskoj kući predstaviti svoj dosadašnji rad, sa početkom u 19 časova. U toku protekla tri meseca Gradska Gerila je delovala u četiri modula, u okviru kojih su razvijane ideje i projekti sa novim članovima Gradske Gerile, primljenim u martu ove godine. Svi projekti i aktivnosti Gradske Gerile ostvareni su uz podršku Goethe-Insitututa.

 

Program dešavanja za Dan:G obuhvata:

 

Škola urbanih praksi

19.00-21.00 Savamalsko-gerilska čorba

 

Zajedno sa posetiocima i komšijama iz Savamale pripremamo čorbu i razgovaramo o prostoru Španske kuće, aktivnostima koje se u njemu odvijaju i potencijalima za uvođenje novih. Cilj projekta „Kolektivna interpretacija Španske kuće“ je da se kroz seriju kolaborativnih akcija i radionica sa građanima Savamale i Beograda, kao i lokalnim inicijativama, udahne nov život ovom napuštenom objektu čineći ga novim mestom za aktiviranje i okupljanje zajednice.

 

* STO:LICA Španske kuće / Upoznavanje sa dosadašnjim radom na projektu ,,Moje parče Savamale“ čiji je cilj aktivno uključivanje građana u procese donošenja odluka o javnim prostorima, kao i u procese razrade njihovih predloga za rešenje javnih prostora u saradnji sa stručnjacima i članovima Gradske Gerile.

 

Pozivamo posetioce da kroz razmenu knjiga, reči i iskustava saznaju više o ovogodišnjoj radionici za izradu mobilnih Otvorenih biblioteka. Najzainteresovaniji će imati priliku da jednu od osam džepnih biblioteka ponesu sa sobom i primene ovu ideju u sopstvenom okruženju.


Savamala Walks

19.00-23.00 Savamala Walks

 

„Savamala walks“ je interaktivni vodič kroz Savamalu koji za cilj ima da učesnicima približi istoriju ove gradske četvrti.


Učesnici preko svojih smartphone telefona prate priču trojice savamalskih ribara koji, svako na svoj način, pripoveda o istoriji Savamale, mešajući činjenice i izmišljene ribolovačke priče.


Učesnici šetnje sami biraju putanju po kojoj će se kretati i kog ribara će pratiti po principu „izaberi svoju priču“, a da bi se došlo do željene lokacije i čula priča izabranog ribara, potrebno je rešiti nekoliko mini kvizova. Kvizovi se sastoje iz pitanja koji se tiču date lokacije, a edukativnog su karaktera. Takođe, korisnik će imati i priliku da istražuje i pronađe odgovore na neka od pitanja u neposrednom okruženju.

20.00-21.00 Savamala Imaginarium, razglednice iz Savamale

Izložba alternativnih razglednica Savamale iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i Savamale iz mašte. Izložba će se sastojati iz mape Savamale na koju će biti okačene neobične i interaktivne razglednice koje prikazuju datu lokaciju.

Shhhumigrad


21.00-21.30 Kratki filmovi i svirka u Španskoj kući


Kratki dokumentarni filmovi o procesu nastajanja Shhhumigrada, istraživanju zvukova i živih proba. Projekcije će biti prekidane i praćene živim izvođenjem nekoliko pesama u kome će i publika moći da učestvuje.

PULS

21.30-22.00 Hit the Hermes


„Hit the Hermes“ je interaktivni projekat koji se tiče prava građana na muzeje. Aludirajući na stanje i nemogućnost posete Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti (između ostalih), ovaj performans zamišljen je kao interaktivna video igra u kojoj posetioci imaju mogućnost da ulove Hermesa koristeći pištolje na vodu.

PULS


22.00-23.00 AV Jam Session
Audio-vizuelni performans zamišljen je kao istraživačko-eksperimentalna interakcija sa okruženjem u kome se izvodi.

*STO:LICA ZA ŠPANSKU KUĆU

 

Škola urbanih praksi pokrenula je akciju Sto:lica za Špansku kuću (Fb: STO:LICA ZA ŠPANSKU KUĆU), kojim poziva sugrađane, komšije, prijatelje da doprinesu opremanju ove zajedničke tačke susreta i donesu stolice ili bilo kakav drugi objekat pogodan za sedenje
Sve stolice, slomljene i cele, stare i nove, dobrodošle su jer će biti dovedene u red i u stanje korišćenja. Akcija prikupljanja traje od 10. do 27. juna, svakog dana u prostorijama udruženja Urban Incubator i Gradske Gerile (Kraljevića Marka 8) od 12 do 18h, i vikendom od 17 do 20h u Španskoj kući (ul. Braće Krsmanovića 2).

 

U neposrednoj blizini Brankovog mosta i reke Save nalazi se objekat bez krova, vrata i prozora, poznat kao Španska kuća. Od 2012. godine koriste je udruženja Urban Incubator i Gradska Gerila kao centralnu tačku rada na urbanoj transformaciji Savamale. Od tada je taj napušteni objekat postao otvoren, i u njemu su se odvijali različiti programi: radionice, izložbe, projekcije, prezentacije, performansi, urbana bašta, a spremala se i čorba sa Savamalcima. U ovoj kući su takođe aktivne i druge lokalne inicijative, kao što je Zdravamala koja se bavi urbanim baštovanstvom.

 

Škola Urbanih praksi kao jedan od modula Gradske Gerile zalaže se za aktiviranje prostora Španske kuće kroz direktan rad sa lokalnim inicijativama i zajednicom Savamale. Trenutno radi na projektu sa ciiljem izrade predloga namene i budućeg načina upotrebe Kuće, sa namerom da je učiniti prostorom aktivacije zajednice Savamale, a koji bi podržao sadržaje koji prevashodno odgovaraju na potrebe građana ove gradske četvrti.


Kako bi ova otvorena kuća (bez krova, vrata i prozora) postala zaista otvorena, odnosno dostupna za druženje, razgovore, zajedničke obroke, rad, razmenu ideja, stvaranje, potrebnan je element koji će omogućiti udobno zadržavanje u njoj. Zato je Škola urbanih praksi pokrenula akciju Sto:lica za Špansku kuću (Fb: STO:LICA ZA ŠPANSKU KUĆU), kojim poziva sugrađane, komšije, prijatelje da doprinesu opremanju ove zajedničke tačke susreta i donesu stolice ili bilo kakav drugi objekat pogodan za sedenje. Sve stolice, slomljene i cele, stare i nove, dobrodošle su jer će biti dovedene u red i u stanje korišćenja. Akcija prikupljanja traje od 10. do 27. juna, svakog dana u prostorijama udruženja Urban Incubator i Gradske Gerile (Kraljevića Marka 8) od 12 do 18h, i vikendom od 17 do 20h u Španskoj kući (ul. Braće Krsmanovića 2).


Škola urbanih praksi poziva vas da zauzmete svoje mesto u Španskoj kući - zajedničkom prostoru za aktivnosti i lokalno delovanje. Poziva vas da postanete deo ovog zajedničkog prostora smeštanjem sopstvene stolice, kako bismo ga udruženim snagama učinili zgodnim i udobnim za sva druženja i akcije koje nas u njemu čekaju! Svako ko donese stolicu postaje podjednako važan, a sve što je potrebno je dobra volja da se donese, napravi, osmisli sedalo. Škola urbanih praksi je tu da poveže sve aktere i procese kao i da kroz zajednički rad sa njima omogući kvalitetan prostorni program i dizajn u skladu sa potrebama svih aktivnih grupa i pojedinaca u prostoru.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..