Otvaranje u četvrtak 13. novembar u 18h u Muzeju afričke umetnosti - Fokusirajući se pre svega na svojevrsnom „ears-on“ pristupu ne-materijalnoj baštini, posetioci će biti u prilici da čuju izbor zvučnih zapisa koji se čuvaju u arhivi Tervuren Muzeja, a koji dolaze sa šireg područja centralne Afrike.

 

Ova izložba zvuka insistira na samom „doživljaju“ zvučnog zapisa, ali ne zanemaruje „etnografske realnosti“ – vreme, mesto i način kreiranja tog zapisa. Time se preispituje kako angažovanjem pre svega čula sluha – zapostavljanjem pritom primarne uloge koju vid i vizuelno imaju u muzejskom kontekstu – aktivno slušamo i (neminovno) iznova interpretiramo muzealiju.

 

Kustos izložbe: Emilia Epštajn (MAU)


Gosti otvaranja:Remi Žadinon, kustos KMCA i autor kataloga izložbe

 

...predstaviće svoj istraživački rad kroz prezentaciju: „Razgovori o modernosti u tradicionalnoj muzici iz Centralne Afrike: sa fokusom na dinamiku muzike, od tradicionalnog ka popularnom, na primeru pesama na ngombi harfi među Mitsɔgɔ u Gabonu“. - dr Ana Kotevska, muzikolog

 

predstaviće posetiocima svoja iskustva sa kolekcijama Kraljevskog Muzeja za Centralnu Afriku – Tervuren i napraviti osvrt na fenomen „vodenih bubnjeva“ u Zapadnoj Africi.

Izložba je rezultat uspostavljanja Protokola o saradnji između beogradskog Muzeja afričke umetnosti (MAU) i Kraljevskog muzeja za centralnu Afriku (KMCA) – Tervuren, u Briselu.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..