Poznati glumac i reditelj  Zijah A. Sokolović ovih dana u Kulturnom centru Pančeva priprema veoma zanimljivu predstavu za decu 'Kraljica leptira' po tekstu Selme Parisi. Predstava će biti premijerno izvedena 24. oktobra u okviru obeležavanja 50 godina rada Kulturnog centra Pančeva.

 

'Kraljica leptira' je druga po redu saradnja Kulturnog centra Pančeva sa projektom THE/ARTO, odnosno autorskim tandemom Selma Parisi i Zijah A.  Sokolović, a ujedno osma profesionalna produkcija novonastale pozorišne scene za decu „Pođi Tuda→...“ Kulturnog centra Pančeva.

 

Zijah A. Sokolović, inače Ambasador Ujedinjenih Nacija, poziva sve zainteresovane da tokom sledeće sedmice u okviru Dečije nedelje, koja se obeležava u celoj zemlji, prisustvuju otvorenim probama predstave 'Kraljica leptira'. Prоbе će biti оrgаnizоvаnе 7. i  8. oktobra, ali i nakon Dečije nedelje -  16, 17, 21, 22, i 23. oktobra, а tоkоm оrgаnizоvаnih pоsеtа bićе оdržаnо krаtkо prеdаvаnjе za decu о prаvilimа pоnаšаnjа u pоzоrištu. Nајmlаđој publici uz uvоdnо prеdаvаnjе, dеlićе sе Pоzоrišni bоntоn. 

 

'Kraljica leptira' je bajkovita predstava sa elementima crtanog i igranog filma, fotografije, pozorišta i kompjuterske animacije.

 

„Kraljica leptira je priča koja se bazira na istinitom događaju.  


Djevojčica Holly Blue koja je dobila ime po vrsti leptira, ima neizlečivu bolest očiju zbog koje će trajno oslepeti. Zbog toga, ona se sporo i nesigurno kreće i zaostaje u svakodnevnim aktivnostima, što kod druge dece izaziva agresiju, nerazumevanje i nedostatak empatije. Ovaj pozorišni tekst sa elementima bajke napisala sam sa željom da deci objasnimo da postoje ljudi koji su drugačiji i neobični. Njegov cilj je i da razvija empatiju i toleranciju prema ljudima sa teškoćama u razvoju, ili ljudima koji su jednostavno drugačiji“, kaže autorka teksta, dramski pisac Selma Parisi.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..