U PONEDELJAK 3. JUNA U 19 ČASOVA NA BEL ETAGE-U MADLENIANUMA - Oproštajni koncert tenora koji je stekao veliku popularnost na našoj sceni Hon Lia, Koreja, posvećen je kolegama, poštovaocima i svim ljubiteljima operske umetnosti.Kako bi koncert učinio zanimljivijim, pozvao je dvojicu svojih kolega, Gorana Strgara, Novi Sad, i Kim Džina, Rim, da zajedno otpevaju poznate arije i ansamble iz popularnih opereta svetskog repertoara.


Hon Li se na našoj sceni posebno istakao glavnom i naslovnom ulogom u Leonkavalovim “Pajacima”, predstavi koju je na našoj sceni režirao gost iz Sankt Peterburga, Jurij Aleksandrov. Publika je svaki njegov nastup propratila ovacijama, posebno glavnu ariju “Vesti la giubba”. U ovoj ulozi on nije imao alternaciju, a obe naše  solističke podele uživale su saradjujući sa njim. Niz velikih rola u operi ostvario je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je bio stalni član. U opštoj svetskoj oskudici tenora, njegov izostanak sa beogradskih scena, posebno sa scene Madlenianuma, neće biti lako nadomestiti niti mu pronaći pravu zamenu. Goran Strgar je član mnogih projekata naše kuće, pored „Pajaca“ , svoj doprinos daje i u „Mandragoli“, a Kim Džin se afirmisao u Rimskoj operi u kojoj je proveo poslednjih sedam godina i za sve nas predstavlja otkriće. Treba ga čuti.

HON LI  (HUN LEE), tenor - Hon Li diplomirao je na Univerzitetu Jonsei u Seulu, Republika Koreja, kao i na Kunstler Ausbildung u Školi opere u Manhajmu, Nemačka. Diplomirao je studije opere na Novom bugarskom univerzitetu. Njegova karijera počinje osvajanjem druge nagrade na 38. Internacionalnom festivalu Jeunesse Musicales. Angažovan je u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Skoplju. Ostvario je niz tenorskih uloga prvog faha: u Mocartovom Don Žuanu (Don Otavio), u Mocartovoj Čarobnoj fruli (Tamino), u Donicetijevoj operi Lučija od Lamermura (Edgardo), u Verdijevim operama Rigoleto (Vojvoda od Mantove), Nabuko (Ismail), Trubadur (Manriko), Bal pod maskama (Rikardo), Moć sudbine (Don Alvaro), Aida (Radames), potom u Bizeovoj operi Karmen (Don Hoze), Maskanjijevoj operi Cavalleria rusticana (Turidu), Leonkavalovim Pajacima (Kanio), Masneovom Verteru (Verter), operi Zaljubljen u tri pomorandže (Princ) Sergeja Prokofjeva.

BJUNG DŽIN KIM (Byung Jin Kim), tenor - Bjung Džin Kim diplomirao je na Univerzitetu Jonsei u Seulu, Republika Koreja, kao i na Konzervatorijumu S. Cecilia u Rimu, Italija. Osvajač je Specijalne nagrade na Internacionalnom takmičenju R. Leoncavallo. U toku svoje karijere imao je brojne resitale po čitavom svetu: Italija, Koreja, Japan, Ekvador... Ostvario je niz tenorskih uloga: u Pučinijevim Boemima (Rodolfo), u Verdijevoj Travijati (Alfredo Germont), Rigoletu (Duca di Mantova) i Trubaduru (Manrico), potom u Leonkavalovoj operi Pajaci (Canio), Pučinijevoj Toski (Cavaradossi) i Verdijevom Magbetu (Mcduff).

GORAN STRGAR, solista - Goran Strgar diplomirao je 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku opšte muzičke pedagogije, a godinu dana kasnije na odseku solo pevanja u klasi profesora Vere Kovač-Vitkai. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu tumačeći ulogu Don Otavia u Mocartovom Don Đovaniju. Od sezone 2004/2005. nastupa kao solista Srpskog narodnog pozorišta. Do sada je ostvario brojne uloge: u Donicetijevoj operi Lučija od Lamermura (Arturo i Normano), u Belinijevoj Normi (Flavio), u Šostakovičevoj operi Katarina Izmajlova (Pijani seljak) u Štrausovoj opereti Jabuka (Vasil), u Kalmanovoj opereti Kneginja čardaša (Boni), u operi Lepa Galatea (Mida) Franca fon Supea, Mocartovom Don Đovaniju (Don Otavio), Verdijevoj operi Traviata (Alfredo). Od sezone 2009/2010. nastupa u Operi i teatru Madlenianum u ulogama: Liguria u operi Mandragola, Ivana Jevtića, Engleza u Iberovoj operi Anželika i Bepa u Donicetijevoj komičnoj operi Rita. Bavi se i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..