fistU periodu od 13. do 15. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti će se održati peti Festival internacionalnog studentskog teatra- FIST 05. FIST je festival koji su inicirali i koji iz godine u godinu kreiraju i organizuju studenti FDU-a sa Katedre za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi.

Realizaciju festivala omogućili su Fakultet dramskih umetnosti, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Novi Beograd, Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, Turistička organizacija Beograda, Gete institut i ambasada Danske. Pored pokrovitelja realizaciju FIST-a su omogućili Airport city, Austrian Airlines, Pošte Srbije, Erc commerce computers, kompanija Nestle, Guarana, Aqua Viva, izdavačka kuća CLIO. Zahvaljujemo se štampariji Kameleon Print, J. Chen Corporation, Living Pictures, Wineco, Orao, Makoko, Stepin vajat, Moja kujna, poslastičarnici Petković, hotelu Park i hostelima Backpacker's lounge i Star Hostel.

Kako smo već navikli publiku, i ove godine FIST 05 u svom fokusu ima određeni društveni problem. Glavna tema i ključni pojam ovogodišnjeg festivala je problem “pop elitizma”, kako ga je FIST ekipa definisala.

Lakoća i brzina obrazovanja, kakvu poznajemo danas, dovela je do pojave „jeftinog znanja“ i „medijske zagađenosti“. Stvoren je nov društveni sloj koji ima osobine mase, a prisvaja kvalitet i autoritet elite. Hibridna tvorevina koja spaja negativne odlike masovnog i elitnog, može se opisati jednim terminom: pop elitizam.

FIST kroz svoje programe želi da postavi pitanja: Kako sprečiti širenje pop elitizma? Šta bi značilo razbijanje zatvorenih, ustajalih grupa? Kako pobediti površnost? Kakve posledice imaju stavovi i dela pop elitističkih krugova? Da li postoji vrednost ? Da li su nam potrebni kriteriji? Koji bi to kriteriji vrednovanja bili?

Poslednje večeri petog Festivala internacionalnog studentskog teatra- FIST 05 odigrane su, u okivru revijalnog programa, predstave “San letnje noći”, Fakulteta dramskih umetnosti; “Zimski cvet”, koja je nastala u koprodukciji FIST-a i Škole vizuelnog pozorišta iz Jerusalima, Izrael; i “Planeta pop elitizma”, Akademije izvođačkih umetnosti iz Praga. Po završetku ove predstave dodeljene su nagrade FIST-a 05 i to: gran pri FIST-a 05 osvojila je predstava “Amnezijski dani polarnih noći”, Pozorišni fakultet Janček muzičke akademije iz Brna, Češka; nagradu za najboljeg glumca osvojio je Zdenek Polak za ulogu u predstavi „Amnezijski dani polarnih noći“, a nagradu za najbolju glumicu osvojila je Danica Ćurčić koja je glumila u predstavi „Dorin Votson“ Nacionalne pozorišne akademije iz Kopenhagena, Danska. Ova predstava je ujedno i osvojila nagradu publike.

Takođe, danas su završene radionice koje su deo edukativnog programa FIST-a 05, a koje su juče počele- “- “Elementarni principi glumačke igre”, radionica za reditelje i glumce na kojoj je predavač Tomi Janežič, kao i “Portret na FIST-u i unutar njega”, radionica fotografije koju je vodio Đorđe Odanović.

U okviru off programa, u zgradi Fakulteta dramskih umetnosti, publika je mogla  da vidi raznovrsne umetničke akcije i intervencije u prostoru kao što su “Pop elitistička izložba”, “FIST moduli” i “Akcija Dežutaž”, kao i performans novosadske FAMA (Fun And Magic Accidents) grupe.

FIST 05 je ove godine ugostio 4 evropske akademije, odigrane su 4 predstave u glavnom takmičarskom programu , 4 u revijalnom, a odrzano je i 5 radionica. Festival je posetilo, za tri dana, ukupno 1800 posetilaca.

Po završetku svečane dodele nagrada najboljima na FIST-u 05, u zgradi Fakulteta dramskih umetnosti održana je velika žurka koja je trajala do kasno u noc i na kojoj su nastupili: Melem za uši raj za oči, Camaro Kids/DJ Rokam, DJ Miss Millie i Felony Flats. Ovim je i zvanično zatvoren peti Festival internacionalnog studentskog teatra.


BOBU BOB POPU POP!

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  810
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..