2_babe_4_macke_i_trotinet_fotoAutorke predstave, Sanja Krsmanović Tasić i Maja Mitić, dugogodišnje glumice DAH Teatra, kroz duhovit i topao način, kroz jezik pozorišta i umetnosti, šalju deci i njihovim roditeljima  poruku o lepoti odnosa sa životinjama i važnosti  odrastanja uz kućne ljubimce, o razvijanju odgovornosti i brige o drugome, o sposobnosti da se voli, tuguje, raduje...Kad sam bila mala, moja mama je nalazila hiljadu i jedan razlog da mi ne dozvoli da imam kućnog ljubimca. Tajno, u kutiji za šibice napravila sam prostor za svog mezimca, čak sam mu napravila i krevet! Pošto nisam mogla da imam ni psa, ni mačku, pronašla sam jednog mrava - kog sam  čuvala u toj malenoj kutiji. Ali on nije uspeo dugo da opstane u tim uslovima i uginuo je. Bila sam očajna. Vremenom,  tuga je nestala, a sećanje o mravu Tozi, toj kutiji šibica, mojoj tajni, upornosti da imam nekoga o kome brinem ,ostala je.

Maja Mitić

 

Važno je da tokom čitavog života imamo blizak kontakt sa životinjama. Naša briga i odnos sa njima nas oplemenjuje , čini nas boljim i srećnijim. Ova predstava je nastala na osnovu razgovora izmedju Maje i mene, na mnogim putovanjima i gostovanjima DAH Teatra, kada su nam nedostajala naša deca, naše ljubavi, i nezaobilazno - naši kućni ljubimci. Nastala je i na osnovu naše velike želje da se obratimo najmlađoj publici. Radujem se svakoj budućoj predstavi i dečijem osmehu!”

Sanja Krsmanović Tasić


Šta bi bilo kad bi nacrtani likovi oživeli i postali stvarni? Kada bi kroz međusobni odnos i razgovor, svađu i pesmu, smeh i ponekad suze, progovorili o važnim pitanjima kao što su: Šta je sreća? A šta prijateljstvo? Kada bi se dotakli ekologije, istine o vešticama. Kada bi prošetali po drevnom Egiptu, zaplovili morem… Kada bi osvestili šta je odgovornost,  briga o drugome, prihvatanje i otvorenost ka drugom i drugačijem. Usamljeni likovi na kraju shvataju da je ipak smislenije živeti u društvu prijatelja i … ponekom mačkom.

DAH Teatar je osnovan 1991. godine iz potrebe za temeljnim istraživačkim radom. 1993. DAH Teatar je povećao svoje aktivnosti formirajući DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja čiji je rad okrenut ka neprestanoj razmeni znanja, iskustava i ideja među umetnicima i učesnicima iz različitih pozorišnih i nacionalnih tradicija.

Realizaciju predstave omogućili/Performance supported by:

 

Ministarstvo kulture  Republike Srbije/Ministry of Culture of the Republic of Serbia
Posebno se zahvaljujemo /Special thanks to : Antonella Diana, Branka Stojković, Nemanja Ristićpremijera 31. oktobar u 20 časova
repriza premijere 1. novembar u 12 časova“Sreća i tuga,
deo su životnog kruga,
a u krugu dva druga,
ili drugarice.”

 

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  910111314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..