Carobnjak-iz-Oza_MakedonijaObaveštavamo vas da u nedelju, 20. maja, počinje devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će trajati do 26. mаја 2012. godine u Subotici. Ceremonija svečanog otvaranja Festivala biće održana na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici sa početkom u 20 časova.

Na svečanom otvaranju 19. Međunarodnog festivala za decu,  nastupiće Baletska škola “Raičević” i Dečji hor "Viva la musica", zajedno sa horom Muzičke škole iz Subotice. Festival će zvanično otvoriti naš poznati dečji pesnik Ljubivoje Ršumović, član Saveta Festivala. Prilikom otvaranja biće uručena Nagrada za životno delo "Mali princ" hrvatskom akademiku Luku Paljetu i novinarki Donki Špiček (Srbija), urednici redakcije za decu i mlade, organizatorki scenskih i kulturno-umetničkih delatnosti. Uoči samog otvaranja, u Galeriji Otvorenog univerziteta, za 19 časova, zakazano je zvanično otvaranje izložbe poljskih pozorišnih lutaka.

U okviru takmičarskog programa, u periodu od 21. do 26. maja, biće prikazane 23 predstave za decu iz 15 zemalja (Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija). Predstave će se igrati na tri lokacije – Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište "Deže Kostolanji" . I ove godine osnovna odlika repertoara jeste raznovrsnost formi i pristupa. Iako repertoarom Festivala, po tradiciji, dominiraju lutkarske predstave u različitim žanrovima i gotovo svim tehnikama koje poznaje lutkarska umetnost, publika će imati priliku da vidi i predstave pozorišta predmeta, dramske predstave i mjuzikle.

U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.

Pored takmičarskog programa i programa predstavljanja poljskog lutkarstva, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju scenografiju
5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
7. Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri u sledećem sastavu:  Jevgenij Ibragimov, reditelj iz Rusije, profesor Edvard Majaron, spec., reditelj, lutkar, pedagog i violončelista iz Slovenije, Oleg Žugžda, reditelj iz Belorusije, akademik dr Luko Paljetak, književnik i prevodilac iz Hrvatske i Igor Bojović, dramski pisac iz Srbije.


Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.


***

Međunarodni festival pozorišta za decu je zvanično manifestacija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Sredstva za održavanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kao manifestacije od nacionalnog značaja, obezbeđuju Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Grad Subotica, dok značajnu podršku pružaju ambasade i strani kulturni centri.

Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica (www.openunsubotica.rs).
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..