U sezoni koja je za nama Jugoslovensko dramsko pozorište je imalo šest premijera, a obeležila su je i brojna gostovanja. Šesnaest gradova, osam država, devetnaest izvođenja naših predstava na festivalima i u velikim državnim pozorištima. Prva premijera na Velikoj Sceni „Ljuba Tadić“ bila je predstava Bolest mladosti Ferdinanda Bruknera u režiji Jovane Tomić. Na ovoj sceni premijerno su izvedene i predstave Limeni doboš po motivima romana Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova, Sirano Edmona Rostana u režiji Gorčina Stojanovića i Mihael Kolhas Hajnriha fon Klajsta u režiji Borisa Liješevića. Na sceni Studio JDP premijerno su izvedene dve predstave, Incident na granici Kirana Lina u režiji Stefana Gajića i Disko svinje Enda Volša u režiji Sima Đukića.

Članovi ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su značajna esnafska priznanja. Anita Mančić je ovogodišnja dobitnica Dobričinog prstena, najvišeg glumačkog priznanja. Za ulogu u predstavi Razvojni put Bore šnajdera, Nenad Jezdić je dobio nagradu „Raša Plaović“, a bijenalna nagrada „Ljubinka Bobić“ za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je Sanji Marković za ulogu u predstavi Čudo u Šarganu.

Predstava Edip po Sofoklu u režiji Vita Taufera učestvovala je na 10. „Mitem festivalu“ u Budimpešti. Edip je imao i dva izvođenja u Gradskom pozorištu u Istanbulu, učestvovao je na 29. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gde je dobio Nagradu Nenad Šegvić za najbolju predstavu u celini, Nagradu Veljko Maričić za glavnu mušku ulogu (Milan Marić), Nagradu Nenad Šegvić za najboljeg mladog glumca/glumicu (Joakim Tasić) i Nagradu publike. Edip je dva puta izveden na sceni Narodnog pozorišta u Užicu. Prvi put na 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, a drugi povodom dodele nagrada koje je predstava dobila na Festivalu: „Ardalion“ za najbolju predstavu, najbolju mušku ulogu i najbolji kostim i Nagradu publike. Poslednje gostovanje bilo je na 32. Pozorišnom maratonu u Somboru.

Predstava Razvojni put Bore šnajdera Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina izvedena je i na Festivalu „Zoran Radmilović“ u Narodnom pozorištu Timočke Krajine u Zaječaru na kome je Nenad Jezdić dobio Nagradu za glavnu ulogu, a predstava Nagradu publike. Učestvovala je na 28. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, 50. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, gde je Nenad Jezdić dobio Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, a predstava Nagradu publike. Razvojni put Bore šnajdera učestvovao je na festivalu „Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima gde su glumačke nagrade dobili Radovan Vujović i Branka Šelić, a izvedena je i na scenama Kulturnih centara u Rumi i Lazarevcu.

Predstava Gubitnik Tomasa Bernharda/A. S. Puškina u režiji Nataše Radulović učestvovala je na 58. „Dimitria festivalu“ u Solunu i na Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet 15“ u Banjaluci na kome je Joakim Tasić dobio nagradu za najboljeg mladog glumca.

Predstava Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića, gostovala je na sceni Slovenskog narodnog gledališča Drama u Mariboru (Slovenija), Rostanov Sirano u režiji Gorčina Stojanovića izveden je na 51. Infant festivalu u Novom Sadu, a predstava Tit Andronik Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana učestvovala je na 20. Internacionalnom festivalu Unije teatara Evrope u Klužu. Predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića izvedena je u Banjaluci, na Danima Jagoša Markovića u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

U ovoj sezoni obeležili smo pedeseta igranja predstava Ujka Vanja, Edip i Beogradska trilogija, a novi članovi našeg ansambla postali su Marija Vicković, Lazar Đukić i Teodor Vinčić.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta održana su dva internacionalna gostovanja: Gradskog pozorišta iz Istanbula sa predstavom Rat i mir Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog i Nacionalnog teatra iz Pekinga, koji je gostovao sa dramom nobelovca Mo Jena Ubica Đang Ke u režiji Žena Minga.

Od septembra 2023. do 23. juna 2024, na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrana je 271 predstava. Imali smo 107 000 gledalaca. Nastavilo se veliko interesovanje publike pa je 80% repertoara bilo rasprodato već prva dva dana prodaje. I dalje su na repertoaru predstave sa engleskim titlom, a broj pratilaca na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Iks se iz dana u dan povećava.

Skupštine Unije teatara Evrope, na kojima su učestvovali predstavnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta, održane su u Klužu i Pragu.

Godišnjak najboljih ilustracija na svetu u protekloj godini, American Illustration, po odluci renomiranog žirija svetskih stručnjaka iz ove oblasti, uvrstio je plakat Mirka Ilića za predstavu Čudo u Šarganu među najbolje na svetu. Prestižni američki dizajnerski časopis Grafis i ove godine je nagradio plakate koje je za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta dizajnirao Mirko Ilić. Zlatne medalje dobili su plakati za predstave Razvoji put Bore Šnajdera i Bolest mladosti a srebrne, plakati za predstave Incident na granici, Limeni doboš, Gubitnik i Disko svinje.

Prošle jeseni počeli su radovi na sanaciji velike zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sredstva za ove radove na predlog Ministarstva kulture obezbedila je Vlada Republike Srbije zaključkom kojim su obezbeđena sredstva iz kredita Banke za Razvoj Saveta Evrope. Iz ovih sredstava obezbeđena su i sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Teatra „Bojan Stupica”.

U ovoj sezoni napustili su nas prijatelji, bivši članovi i saradnici Žarko Laušević, Gojko Šantić, Zoran Erić i Jagoš Marković čije se četiri predstave trenutno izvode na našem repertoaru. Jugoslovensko dramsko pozorište posvetilo je novembarski repertoar velikom reditelju, a krajem istog meseca održano je „Veče Jagoša Markovića“ kojim smo se simbolično oprostili od velikog prijatelja naše kuće.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..