DAH Teatar ovih dana ima intenzivne međunarodne susrete. Pored učešća na inostranim festivalima, gde razmenjuju svoje iskustvo sa ostalim pozorišnim stvaraocima, poznati su i po radionicama savremenog fizičkog teatra, koje će održati u maju i junu na različitim lokacijama, uključujući Holandiju, Nemačku, Srbiju i Ugandu. Trupa je nedavno bila na ExploreZ festivalu u Amsterdamu, gde su držali radionice i izveli segment predstave ONE. U Nemačkoj, na Baltiku, osnivačice festivala "Umetnost i ljudska prava" prisustvovale su samitu Evropske asocijacije festivala, gde su imale priliku da se sastanu sa čuvenim nobelovcem Lehom Valensom.

U posetu DAH Teataru, već tradicionalno dolazi grupa studenata sa Koi Koledža iz SAD-a. Studenti će u okviru programa „Unutar laboratorije“  raditi intezivne radionice savremenog teatra, prisustvovati predavanjima i imati priliku da odgledaju predstave sa repertoara DAH Teatra. Inicijator ovog programa je prof.. Denis Barnet, profesor drame na Koi Koledžu, koji sa DAH-om sarađuje još od 2002. godine hvaleći njihovu originalnost i dosledan pristup društvenim temama, kao i umetnički kvalitet. Rezultat proučavanja delovanja DAH Teatra je knjiga prof. Barneta „DAH Teatar: knjiga izvora“.

U sklopu Erasmus + projekta Spectacolo, DAH Teatar putuje u Ugandu gde se održavaju onlajn radionice sa stručnjacima iz Evrope, a za određene pozorišne profesije.

U junu, Internacionalna škola DAH Teatra slavi 20. godišnjicu postojanja, nudeći intenzivan program obuke iz savremenog teatra za glumce, performere i reditelje. Kroz intenzivnih 14 dana rada reditelji i glumci i/ili plesači zajedno se upuštaju u kreativni fizički i vokalni trening i u proces stvaranja materijala od kojih putem montaže, stvaraju predstavu. Upis je u toku.

Predstave DAH teatra ovog meseca su: Drveće pleše 17. maja, Zagonetka revolucije 18. maja I Za tvoje dobro 21. maja.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..