Premijera muzičke komedije COMPANY zakazana je za 15. mart u 19.30 časova, a reprize za 25. i 31. mart - Dobro uigrana ekipa nove muzičke komedije Company, na čelu sa Slavenom Došlom, u društvu koje čine: Vanja Milačić, Daniel Sič, Branislava Podrumac, Žarko Stepanov, Ivana Popović, Hadži Nenad Maričić, Olivera Bacić, Petar Đurđević, Nataša Marković, Nikola Bulatović, Jelena Jovičić, Tanja Živković i Tatjana Dimitrijević, kao i plesačica Irina Lazić, je spremna za premijerno izvođenje u petak 15. marta od 19.30 časova. Ovaj netipičan brodvejski mjuzikl Stivena Sondhajma je pravi muzički biser koji je svog autora postavio na zasluženo mesto jednog od vodećih autora muzičkog pozorišta.

Nastao sedamdesetih godina, po knjizi Džordža Furta, ovaj ogled o partnerskim odnosima u velikom gradu je više nego aktuelan i u našem trenutku. Robert, neženja u tridesetim, ima za prijatelje pet bračnih parova, a ostavljaju ga tri devojke – to bi mogao da bude najkraći opis ove muzičke komedije. Scene su fragmentarne: okvir priče je Robertova rođendanska zabava na koju su pozvani njegovi prijatelji. Svi brakovi koje vidimo u ovom komadu funkcionišu prema istom modelu: zasnovani su na malim prevarama, iritirajućim navikama i neobičnim kapricima supružnika.

Ovu dinamičnu i zabavnu predstavu, punu muzičkog sjaja i energije, odlikuje visoki umetnički kvalitet u svakom segmentu. Autorski deo ekipe predvodi reditelj Nebojša Bradić, koji je osmislio dinamičan prostor igre u saradnji sa scenografom Geroslavom Zarićem i u atraktivnim kostimima Marine Medenice. Izvođače je muzički pripremila i predstavom diriguje Vesna Šouc, koja je zajedno sa Jovanom Jezdović uradila i prepev stihova, po prevodu Zorana i Ivane Paunović, dok je za igračke numere i scenski pokret zadužena koreograf Vera Obradović. Originalna produkcija na Brodveju iz 1970, koju je radio i režirao Harold Princ, dok je orkestraciju radio Džonatan Tunik, osvojila je šest Tonija, rađene su mnoge obnove ovog mjuzikla a ona iz 2022. je osvojila Toni nagradu za obnovu.

Sondhajm sebe smatra romantikom, za sebe kaže „Mene je lako dirnuti, ja volim da budem dirnut“. Zato, po rečima reditelja Nebojše Bradića, u svom mjuziklu Sondhajm jasno kaže da je veoma teško biti emocionalno povezan sa drugim, ali i da je nemoguće biti sam. „Biti zajedno s nekim znači biti živ, a ne biti zajedno je – smrt. Robert nema predodređenu partnerku. U pesmi Neko me čeka, Robert se pita: „Da li ću je prepoznati ako je sretnem? Možda smo se promašili? Možda sam je izgubio?“ Završna pesma u mjuziklu je Živeti. Standardni mjuzikl bi na tom mestu prikazao ženu i muškarca koji su se spojili u ljubavi. U Company imamo muškarca koji je sam na sceni. Ipak, on nije potpuno sam – prigrlio je ideju braka. U suštini, on tome više ne vidi alternativu: „Ali živ sam, a ne sam.“ Želeti, naravno, znači preduzimati rizik nedobijanja; želeti nešto ostavlja čoveka otvorenim za mogućnost da bude ranjen i, na koncu, razočaran. I pre nego što je sreo ženu, Robert prihvata da može da bude povređen. O tome je zapravo reč u mjuziklu Company koji ćete gledati u Madlenianumu.“

Po rečima Vesne Šouc: „Gledalac ovog mjuzikla će uživati u glamuroznom, raskošnom, brodvejskom zvuku. Kompletna muzička koncepcija čini ovo sjajno delo inovativnim. Bazirajući se na tradicionalnim osnovama Sondhajm gradi autentičan, prepoznatljiv izraz. Svojim visoko sofisticiranim stilom i osobenim kompozitorskim postupcima Sondhajm je stvorio sasvim nove muzičke prostore i oblike. Smelo prožimajući dramski i muzički tekst, ubacujući dijaloge u toku muzičkih numera postigao je novu dinamiku. Muzički zahtevi su izuzetno složeni, a svaka numera postavlja sasvim nove vokalne izazove. Dodatni izazov je i naša odluka da orkestar bude dispozicioniran u dubini scene, iza glumaca, što podrazumeva perfektnu uvežbanost celog ansambla, solista i orkestra. Odlična orkestracija sa maštovitim kombinacijama instrumenata daje raskošni kolorit. Pred svima nama stoji briljantna predstava, inspirativan zadatak koji podrazumeva maksimalnu posvećenost, koncentraciju i uživanje u svakom trenutku kreacije, ali isključivo zajednički, prijateljski...ili kako se to u pesmi Side by side kaže „Jedni uz druge, rame uz rame,...Mi smo Company“!“

Delo se izvodi u saradnji sa Music Theatre International www.mtishows.eu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..