Premijera Staklene menažerije očekuje se 30. marta u 20 časova na Maloj sceni Madlenianuma, a reprize su zakazane za 1. i 13. april. Ove godine proslavlja se širom sveta 80 godina od praizvedbe drame Staklena menažerija i Madlenianum se pridružuje tom značajnom jubileju svojom premijerom ovog kultnog komada. Tim delom se proslavio jedan od zasigurno najvećih američkih dramskih pisaca, Tenesi Vilijams. Staklena menažerija je dobrim delom autobiografski komad ovog velikog autora koji pišući u prvi plan stavlja osobu nežnu poput staklene figurice, Loru Vingfild. Lorina čistota u kontekstu okruženja u kojem živi doživljava se kao osobina koja je među ljudima izumrla na način na koji su izumrli jednorozi.

Ova devojka koja na najnežniji način obožava svoju kolekciju staklenih figurica, a posebno svog jednoroga, doživljava ljubavnu priču sa mladićem Džimom koji nije u stanju da dokuči visinu na kojoj je Lorina duša. Lora je skučena u svom socijalnom životu i njen svet osim staklene menažerije predstavljaju još samo njena majka Amanda i brat Tom. Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu. Iako je bol čest pratilac onih koji su dobri i čisti, drama Staklena menažerija kao i predstava u Madlenianumu nastala po tom delu, pozivaju na takav čestit način življenja. Takođe Staklena menažerija predstavlja sredstvo kojim se pozorišni umetnici bore za one ljude koji su drugačiji, posebni, unikatni, osetljiviji od većine.

Reditelj Ivana Vujić je 2009. godine imala u Madlenianumu uspešnu režiju drame istog autora, Mačka na usijanom limenom krovu. Ovog puta Ivana predvodi projekat Staklena menažerija u ulozi reditelja, ali i radeći prevod teksta, scenografiju i izbor muzike. U autorskom timu su još i dramaturg Slavenka Milovanović, kostimograf Dušica Knežević, autor videa Svetlana Volic, dizajner svetla Srđan Jovanović i lektor Ljiljana Mrkić Popović. U ekipi glumaca na izuzetnim i zahtevnim zadacima su Tamara Aleksić kao Lora, Nikola Rakočević kao Džim, Borjanka Ljumović kao Amanda i Ognjen Malušić kao Tom.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..