U okviru 12. Beogradskog irskog festivala, koji se održava od 8. do 18. marta, ove godine će publika imati priliku da, na sceni Bitef teatra, ekskluzivno vidi i nagrađivanu predstavu “King”, u izvođenju dablinske pozorišne trupe “Fishamble”. Predstava će u Beogradu biti igrana dve večeri, 14. i 15. marta na sceni Bitef teatra. Nakon Beograda, „King“ će imati premijerna izvođenja na off-Brodvej sceni u Njujroku, kao i u Los Anđelesu.

“King” je uzbudljiva monodrama, u formi teatra plesa i pokreta, za koju su glavni glumac Pat Kinevan (Pat Kinevane) i ansambl „Fishamble“ dobili prestižnu Olivier nagradu (The Olivier Award) koju dodeljuje udruženje londonskih pozorišta za glumačku izvanrednost. Ova nagrada, koja već 40 godina nosi ime po glumcu ser Lorensu Olivijeu, ekvivalent je brodvejskoj nagradi Toni Awards na svetskoj sceni. Predstavu je režirao Džim Kaliton (Jim Culliton).

Prošle godine predstava je osvojila i publiku i žiri najuticajnijeg evropskog pozorišnog festivala u Edinburgu (Edinburgh Fringe) a nominovana je i za nagradu za najbolje izvođenje za predstave koje obrađuju temu mentalnog zdravlja savremenog čoveka.

„King“ je priča o usamljeniku Luteru, koji nosi ime po Martinu Luteru Kingu, danju ne izlazi iz svog doma a noću se „pretvara“ u jednog sasvim drugog kralja – Elvisa Prislija. Priča koju maestralno nosi Pat Kinevan pokazuje nam čoveka koji, poput bilo koga od nas, pokušava da se prilagodi svetu a da i dalje živi u skladu sa sobom i svojim željama i snovima. Život koji živimo određen je i našim ličnim i kolektivnim istorijama, poručuje Kralj, na svakom koraku nas nešto ili neko ograničava ali nas to ne sprečava da se nadamo, da tražimo svetlost pa i da – plešemo, kako to čini i Pet Kinevan na sceni, dok s džogerom u rukama imitira Elvisa Prislija.  

Glumu Peta Kinevana u ovoj predstavi, londonski Gardijan je nazvao – blistavom, zbog lepote pokreta, fantastične igre svetlom na pozornici i dubokog emotivnog izraza koji je uspešno prenet publici.



Fotografija i video: Pato Cassinoni / Fishamble /

Photo by Maurice Gunning

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..