U Hartefakt Kući 14. decembra očekuje nas nova pozorišna predstava reditelja Patrika Lazića i dramaturškinje Dunje Matić pod nazivom „Klimaks“. Kao inspiracija za ovaj projekat poslužio je istoimeni kontroverzni film svetski proslavljenog reditelja Gaspara Noa. Inicijalna ideja za adaptaciju ovog, po mnogima najanksioznijeg filma koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, potekla je od mladog glumca Alekseja Bjelogrlića koji ujedno i igra jednu od uloga u predstavi uz Pavla Mensura, Anju Ćurčić i Andreja Nježića.

Film „Klimaks“ je zasnovan na istinitoj priči o mladoj i ambicioznoj plesnoj trupi koja vežba u napuštenoj školi i koja noć pred ključni nastup gubi kontrolu nad sobom izazvana halucinogenom drogom koju je neko krišom stavio u piće. Strah, nesigurnost i osećaj da su naterani u to iskustvo, pokreće paniku, paranoju inasilje,  te aktivira duboko potisnute delove njihovih ličnosti.

Na pitanje zašto je baš predložio pozorišnu adaptaciju ovog filma Hartefaktu, Aleksej Bjelogrlić kaže: Drago mi je da Hartefakt sada razvija jednu novu scenu, koja daje priliku mladima. Na ovoj predstavi radi grupa mladih ljudi, i autora i glumaca. To je ono što je možda i najvažnije. Da postoje mladi ljudi koji žele da istražuju i analiziraju društvo u kom žive, i koji žele da ga kroz rad i angažovanost menjaju na bolje. Svest svakog pojedinca je važna. I mislim da je to ono sto je glumce i autore spojilo u ovoj priči.

„Za mene je Klimaks priča o tankoj granici u svima nama između čoveka i životinje (zveri), između razuma i nagona i tome kako se ta granica pod određenim okolnostima vrlo fleksibilno pomera. Takođe, ovu priču radim i zato što se pitam šta je to u ljudskoj prirodi da kreće da uništava stvari baš onda kada su mu sve te stvari potaman, kad je sve dobro. Okupili smo sjajnu mladu glumačku ekipu i radujem se što s njima mogu da istražujem ovu temu, što svakim danom čine da predloženi likovi postanu njihovi i autentični.“, naveo je reditelj Patrik Lazić, kome je ovo druga predstava u produkciji Hartefakta i koja će se kao i predstava „Naš sin“ izvoditi na pozorišnoj sceni Hartefakt Kuće.

Dramaturškinja Dunja Matić je u razvoj ideje za predstavu „Klimaks“ zajedno sa Aleksejem Bjelogrlićem i Patrikom Lazićem uključena od početka i ona ističe: „Gaspar Noe je poznat po svojoj jedinstvenoj vizuelnoj estetici, a film „Klimaks“ upravo je primer kako rediteljev specifičan izraz, prepoznatljiv po dugim, fluidnim scenama i intenzivnoj igri kamere, vešto hipnotiše publiku. Naša namera bila je da prenesemo ovu vizuelnu eksploziju na scenu i pružimo publici novo iskustvo uživo. Cilj nam je da ova predstava sadrži i emotivnu dubinu i čulnu dinamiku na sceni. Lično sam dodatno podstaknuta da razmišljam izvan uobičajenih okvira kako bismo dopunili, prilagodili i uverljivo postavili ovakvu priču.“

Karte za premijeru su već rasprodate, ali će publika predstavu „Klimaks“ do kraje godine moći da pogleda još 16., 23. i 26. decembra, a za te datume karata još ima.

Karte se kupuju na sajtu Tickets.rs i njihovim prodajnim mestima.

Foto: Vladimir Miladinović

Sve predstave se igraju u Hartefakt Kući (Bulevar despota Stefana 7) i počinju u 20 časoa.

Pored premijere predstave „Klimaks“ publika će do kraja godine moći da pogleda i ostale predstave sa redovnog repertoara ovog teatra. Više informacija o repertoaru možete pronaći na ovom linku >>

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..