Francuski klasik, remek-delo Emila Zole NANA, u režiji Ivane Vujić, koja je prvu premijeru imala u novembru 2019. godine, vraća se 1. decembra na Veliku scenu, a reprizno izvodi 12. decembra i 11. januara. „Ovo je jedini Zola na našim scenama u Beogradu, i mudro je da se napravi premijerna obnova predstave. Za nas je on beskrajno interesantan pisac, istražujući jednu porodicu napravio je analizu francuskog društva tog vremena koja je i danas aktuelna”, reči su rediteljke na konferenciji za medije povodom otvaranja 26. sezone.

Nedovoljno igrana saga o pokvarenosti društva na prelasku iz jednog u drugo carstvo drama NANA, gde se u naslovnoj ulozi pojavljuje Tamara Aleksić, rediteljka Ivana Vujić vraća na scenu u donekle izmenjenom ansamblu. Intrigantna priča o vrtlogu strasti, predaji, ljudskoj požudi i nemoralu je prava tema današnjice. U liku Nane, kurtizane prerušene u glumicu, je vešto prikazan poriv svake žene za ljubavlju i sigurnošću, njeni snovi, nadanja i skrivene želje, kao i vapaj za pažnjom i prihvatanjem. Dramatizaciju romana Emila Zole Nana uradio je Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg na predstavi je Slavenka Milovanović, kompozitor Aleksandra Kovač, scenograf Vesna Popović, kostimograf Miodrag Tabački, Marija Milenković je bila zadužena za scenski pokret, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Predstava se završavala scenom u kojoj saznajemo da je prelepa glavna junakinja umrla od velikih boginja, a odmah potom gromko i bolno dopiru do publike uzvici da se kreće u rat. Sa ove distance od četiri godine ovo viđenje sveta koji se raspada u nemoralu, neutaživoj želji za materijalnim i statusnim je skoro proročko. U glumačkoj podeli Nane 2019. godine bio je bard našeg teatra Vlasta Velisavljević, a 2021. njega nam je uzela pandemija i preselila ga na rajsku scenu. U sećanje na ovog divnog glumca, za kojeg je Ivana Vujić na konferenciji rekla „Nana je gabaritna predstava sa velikim ansablom, od najmlađih glumaca do doajena, a među njima je bio Vlasta Velisavljević, to je bila njegova poslednja uloga, i zaista smo srećni što smo radili sa njim, živeli sa njim, i radovali se sa njim, dodajući da je Madlenianum, zbog toga što brine o svojim predstavama, vrlo ozbiljna, mudra i odgovorna kuća.

Ta čudesna nesrećna devojka koja se materijalno uzdiže sa društvenog dna i stiže do bahatog života teatarske zvezde, zapravo se duhovno survava prodajući sebe, dok u njoj tinja ljubav prema njenom malom vanbračnom sinu koji je kontrateža svom mraku koji obuzima njen život. U predstavi Nana Ivane Vujić sa Tamarom Aleksić u naslovnoj ulozi publika dobija jedno klasično književno remek-delo na svež i moderan način. U iskrenom i dubokom umetničkom pristupu večite teme dobijaju nove forme koje su neophodne za razvoj teatra, ali i za potpuno prisan katarzičan kontakt sa savremenim gledaocem. U ovom raskošnom teatarskom delu novi glumci u podeli su: Nikola Rakočević, Borjanka Ljumović, Bogdan Bogdanović i Andrijana Đorđević, iz prethodnog ansambl igraju: Nebojša Kundačina, Rade Ćosić, Vukašin Jovanović, Dimitrije Ilić, Vanja Milačić, Stojša Oljačić i Anja Orelj.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..