Jubilarni dvadeseti Festival Unije teatara Evrope, UTE FEST 20, na kome učestvuju najznačajniji teatri iz Portugala, Poljske, Italije, Grčke, Češke, Mađarske, Luksemburga, Rumunije, Bugarske, Slovenije i Srbije, počeo je 4. novembra u Klužu (Rumunija). Predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tit Andronik Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana zatvoriće Festival u nedelju 19. novembra. U predstavi koja je premijerno izvedena na Sceni „Ljuba Tadić”  26. decembra 2022. godine, igraju Goran Šušljik, Anđelika Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović, Joakim Tasić, Lazar Đukić, Luka Sević, Dragan Sekulić, Petar Petrović, Luka Antonijević, Mladen Lero i Milan Bobić.

Dramu je adaptirala Vedrana Božinović, scenograf je Andraš Urban, kostimografkinja Lina Leković, kompozitorka Irena Popović, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Danas će u Klužu biti održan sastanak borda UTE čiji je član i Tamara Vučković Manojlović, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U nedelju, 19. novembra, biće održana Godišnja skupština UTE koja okuplja direktore i umetničke direktore najznačajnijih evropskih teatara – članica Unije. Kao i obično, na Skupštini će se diskutovati i dogovarati o novim projektima, razmenama i saradnjama. Predstava Vatre, koprodukcija koju je JDP realizovao sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone, deo je šireg evropskog projekta Unije teatara Evrope „Katastrofa“. Predstava je u februaru učestvovala na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) a u junu je izvedena na sceni Nacionalnog teatra Katalonije u Barseloni.

foto Vesna Radovanović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..