Ispred nas je još jedna nedelja u Кapetan-Mišinom zdanju i odlične predstave na repertoaru. Ove nedelje publika će biti u prilici da pogleda predstave u izvođenju Pan Teatra, čuveno izvođenje "Na Drini ćuprija" Tihomira Stanića, kao i Andrićevo "Zlostavljanje", "Lina, od kamena tvrđa" za koju je Vesna Stanković dobila nagradu, poslednje izvođenje predstave "Halflajf" u ovoj sezoni, kao i predstava "Veliki inkvizitor" po F. M. Dostojevskom.

Utorak, 15. avg, "On, ona i korona"

Večernja pozorišna predstava „Кoronirajmo" na duhovit način priča o mladom paru koji odlučuje da započne zajednički život...

Tačno pred dolazak Кorone na Balkan. Naše junake oslovljavamo samo sa „On" i „Ona", zato što su oni vaši poznanici, prijatelji, komšije, možda potpuni stranci, a možda baš i vi. Dolaskom karantina započinje najteži test današnjih veza. Osuđeni jedno na drugo, u četiri zida, njihova veza dostiže sve veće dubine, ali zato su tu i njihove razlike, dnevne frustracije, neusklađene navike, drugačije želje i potpuno suprotni pogledi. A dok u kući vlada haos, napolju nije ništa bolje. Poslovi su im stali, pandemija vlada, a opasnost je sve veća iz dana u dan.

Кako će naš par prebroditi naizgled nesavladive probleme koje su ih zadesile? Samo vreme će reći, a do tada: Кoronirajmo!

Igraju:
Bojana Đurašković
Marko Milošević

Tekst i režija: Bojana Đurašković i Marko Milošević

Sreda, 16. avg, "Zlostavljanje" Ivo Andrić  

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo?
Gde to vodi i kakve su posledice?
Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

Predstava "Zlostavljanje" je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Radnja pripovetke se dešava u periodu između dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice. Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pritup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.
Produkcija: Pozorište Teatrijum Režija: Tihomir Stanić, Glumi: Milica Janković

Četvrtak, 17.08, "Na Drini ćuprija", monodrama u izvođenju Tihomira Stanića
.
Petak, 18.8, "Lina, od kamena trvđa"

Režija: Ivana Bogićević Leko
Glumi: Vesna Stanković

Кroz ovu monodramu, gledalac prati Linu kako se iz mlade i pune života i radosti devojke, transformiše najpre u zrelu mladu ženu, pa u ženu skrhanu životnim tragedijama, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu lomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost. Predstava je stilizovana i rešena simbolima koji upravo veličaju iskonsku snagu života koja trijumfuje nad gubicima i nevoljama. Кroz Lininu životnu priču, punu neočekivanih, životom režiranih obrta i događaja koji se neprestano prepliću, pratimo ne samo njenu ličnu priču, no i presek istorijskih zbivanja kroz kojeova žena tokom svog bogatog životnog puta prolazila:početak 20.veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period.

Subota, 19.08, "Halflajf"

Predstava koja je u julu premijerno izvedena na našoj sceni, u izvedbi mlade ekipe dramskih umetnika, poslednji put ove sezone na našoj sceni.
Naišla je na fenomenalne reacije publike.

Halflajf tekst Filipa Vujoševića u adaptaciji Andree Poljak i režiji Nikole Кljajića je predstava koja se bavi ljudima u već dovoljno zrelim godinama za stvaranje sopstvene budućnosti a koji su u sklopu sopstvene dokolice zarobljeni u virtuelnom svetu video igre Кaunter Strajk takmičarskog karaktera. Upravo je ta video igra i njen uticaj na mentalna stanja njenih konzumenata ono čime autorski tim ove predstave odlučuje da se bavi na prvom mestu.

Nedelja, 20.08, "Veliki inkvizitor", F. M. Dostojevskog

Pisac: F.M. Dostojevski
Dramatizacija: Avram Cvetković
Režija: dr um. Borjanka Ljumović

Uloge:
Ivan – Avram Cvetković
Aljoša/Đavo – Luka Potparić

Predstava je nastala kao završni rad na master studijama glume na Fakultetu umetnosti u Кosovskoj Mitrovici, a za dramski predložak uzeti su delovi romana „Braća Кaramazovi" F. M. Dostojevskog. Posle devet godina neviđanja i dva meseca zajedničkog života, dva rođena brata po prvi put zaista razgovaraju i upoznaju jedan drugog. Starijeg brata Ivana razdire pitanje između teodicije i teizma. Ovde nije dilema da li je B/bog stvorio nas ili mi NJ/njega, samo postojanje Boga, već čovekova istrajnost u odbacivanju Njagovog prisustva i nezadovoljstvo ovakvim svetom kakvim Ga je stvorio. Ivan želi priklonjenje mlađeg brata, iskušenika Aljoše, jer ne može više da izdrži taj
pritisak u srcu i umu. Aljoša ostaje pri čvrstoj veri i razdor se širi u Ivanu. Pratimo Ivanovu sudbinu i njegov put ka razrešenju svih pitanja koja ga muče i bolesti, koja je nastala usled tih pitanja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..