Predstave „Božanstvena komedija", „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" i „Kao i sve slobodne djevojke" biće izvedene u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa, koji se održava od 3. do 10. oktobra. Nadovezujući se na prethodno izdanje Bitefa, kao i na praksu koju je uveo prethodni umetnički direktor festivala Ivan Medenica, publiku će u ovogodišnji, 57. po redu Bitef uvesti predstava – prolog. U pitanju je „Božanstvena komedija" u režiji Franka Kastorfa, koja će na sceni „Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta biti izvedena 3. oktobra od 18 časova. Time će ona predstavljati tačku povezivanja koja ima za cilj održavanje kontinuiteta sa prethodnim festivalskim izdanjima.

Izuzetno razigrano izvođenje ansambla, te višeznačnost teksta, scenskog prostora, muzike i pokreta koju Kastorf vešto koristi, ujedinjeno doprinose snazi ove kritike konzumerizma u današnjem neoliberalnom kapitalizmu koji se podjednako vešto reprodukuje u svim vremenima.

Pored pomenute predstave, u takmičarskom delu programa publika Bitefa biće u prilici da u petak, 6. oktobra pogleda čak dve domaće predstave.

Od 18 časova u Bitef teatru biće izvedena predstava „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom". Delo autora i koreografa Igora Koruge, u produkciji Stanice Servisa za savremeni ples, bavi se kompleksnim pitanjem pozicije savremenog plesa u Srbiji. To pitanje dodatno se usložnjava kada se u obzir uzme to da u Srbiji ne postoji institucionalni okvir čuvanja, tj. arhiviranja savremenih plesnih praksi.

„Skrećući pažnju na fenomen neuređenosti polja plesa, Bitef nastoji da doprinese borbi protiv dalje marginalizacije savremenih plesnih praksi", navodi koselektorka i producentkinja glavnog programa Bitefa Ksenija Đurović.

Ovaj komad nastao je u saradnji Koruge sa šestoro pionira domaće plesne scene – Anđelijom Todorović, Nelom Antonović, Sanjom Krsmanović Tasić, Tatjanom Pajović, Jelenom Jović i Borisom Čakširanom.

Od 20 časova na sceni „Mira Trailović" Ateljea 212 biće izvedena predstava „Kao i sve slobodne djevojke" nastala u produkciji tog pozorišta, a prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić.

Predstava je inspirisana istinitom pričom o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji i na hrabar i originalan način bavi se temom tinejdžerske seksualnosti, otvarajući brojna pitanja na koja društva u regionu odbijaju da daju odgovor.

„Stavljajući u fokus pitanje generacijskog jaza i nebrige starijih generacija prema mlađima, a istovremeno ističući u kojoj meri se glasovi mladih ljudi na ovim prostorima zanemaruju, ova predstava se tematski sjajno uklapa u ovogodišnju selekciju", objašnjava koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić.

SNAGO, NE PRISTAJ DA BUDEŠ NEČIJA

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra. Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija" publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet  predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji , Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping Center, Alma Quattro, Info media group i Halo Creative tim.

Sve informacije kako o glavnom, tako i o pratećim programima festivala, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala, kao i putem društvenih mreža fejsbuk i instagram.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..