Pozorište Puž 15.06.2023. godine u 17 časova dodeljuje treću po redu nagradu „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2021/22. Ove godine dobitnik je Igor Damnjanović, za predstavu „Razmaženi princ“Narodnog pozorišta iz Leskovca. O liku i delu Slobodanke Cace Aleksić, podsetiće nas Cacin suprug Branko Kockica,Tanja Peternek predsednik žirija i Igor Damnjanović dobitnik nagrade. Nagrada za režiju „SLOBODANKA CACA ALEKSIĆ“ je ustanovljena da prisustvo Slobodanke Aleksić bude trajno sačuvano u životu pozorišta za decu, da istakne njen udeo i podstakne nove stvaraoce.

Ova nagrada je jedinstvena po tome jer se dodeljuje isključivo za režiju predstava za decu koju je Slobodnka Aleksić unapređivala, razvijala i dala posebno obeležje.

Nagrada „Slobodanka CACA Aleksić“ je unikatna diploma i plaketa s njenim likom, autorsko delo koje su osmislili likovni umetnik profesor Rastko Ćirić i akademski vajar, profesor Miroljub Stamenković Komanča.

Sastavni deo nagrade je i novčani iznos koji donira idejni tvorac ove jedinstvene nagrade Pavle Ljujić. Slobodanka Caca Aleksić rođena 24.11.1941. u Beogradu, gde nakon završene klasične gimnazije, upisuje Pozorišnu akademiju smer režija, u klasi Huga Klajna, na kojoj je diplomirala 1963. godine. Posle završene akademije dobija stalno zaposlenje u zrenjaninskom pozorištu „Toša Jovanović“. Od 1971. prelazi u status samostalnog dramskog umetnika te radi za razna pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Prištini,

Ljubljani,Zenici, Leskovcu kao i u Njujorku režirajući isključivo predstave za odrasle.

Od 1977. potpuno se posvećuje režiranju predstava za decu. Iste godine s Branislavom Milićevićem osniva „Putujuće pozorištance Puž“. Nakon deset godina1987. pozorište dobija stalnu adresu u B.Adžije 21 a već 1998 Pozorište Puž stiče status ustanove kulture od izuzetnog značaja za grad Beograd, a Slobodanka Aleksić biva postavljena za direktorku pozorišta te, na tom položaju ostaje do 01.06. 2005. kada odlazi u penziju. Režirala je predstave za odrasle poput: „Hamlet u podrumu“, „Okovani Prometej“, „Međa Vuka Manitoga“ i dr. Najveći deo karijere je posvetila režiranju predstava za decu gde je režirala preko 50 predstava a neke od njih su: Brankov urnebes, Gusarijada, Džinovska torta, Nevaljala princeza, Julija i Romeo, Zlatokosa, Mačka u čizmama i dr.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada: „Joakim Vujić“ za predstavu „Okovani Prometej“. Udruželje dramskih umetnika Srbije 1990. dodeljuje joj status izuzetnog umetnika. Potom od istog saveza 2000. biva nagrađena nagradom „Bojan Stupica“ za predstavu „ Nevaljala princeza“. U junu 2000. u Somboru je proglašena za najuspešnijeg upravnika pozorišta u Srbiji.

Na Festivalu pozorišta za decu u Kotoru dobija nagrade stručnog žirija za najbolju režiju: 1998,2000,2003 i 2004. Na festivalu pozorišnih predstava Festić biva nagrađena dva puta, 2006. za predstavu „Braća Grim i sedam patuljaka“ i 2007. za predstavu „Klovn Sima“. Nagradu „Zlatni Beočug“ za trajni doprinos kulturi grada Beograda dobija zajedno sa suprugom Branislavom Milićevićem 2002. godine. Aprilsku nagradu grada Beograda dobija 2011. za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju kulture grada Beograda.

Slobodanka Aleksić je prminula 14.08.2019. godine u 78. godini. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana.

ODLUKA

Žiri u sastavu Tatjana Peternek Aleksić, dramaturg i predsednica žirija, Ana Zdravković,glumica, rediteljka i direktorka drame Opere i teatra Madlenianum i Jug Radivojević, reditelj i direktor Beogradskog dramskog pozorišta nakon odgledanih predstava prijavljenih na konkurs za nagradu „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2021/22. god donosi sledeću odluku: Nagrada „Slobodanka Caca Aleksić“ dodeljuje se reditelju Igoru Damnjanoviću za predstavu „Razmaženi princ “ Narodnog pozorišta iz Leskovca.

O B R A Z L O Ž E Nj E

Reditelj Igor Damnjanović je povezao znanja stečena kao profesor glume i autor scenskog pokreta u brojnim predstavama. Kroz rad sa glumcima i kroz razigranu scensku postavku kao i duhovita rešenja,pokazao je maštovit i komunikativan rediteljski pristup prilagođen uzrastu kome je predstava namenjena. Jasno definisana poruka plasirana kroz završni song, funkcionalna scenografija i kostim kao vizuelni izraz u skladu sa rediteljskom postavkom, posledica je Damnjanovićevog promišljanja. Odluka žirija doneta je jednoglasno.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..