Premijera predstave Razvojni put Bore šnajdera Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina biće održana u četvrtak 16. marta u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“. U predstavi igraju Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković. Dramaturg je Božo Koprivica, scenograf Egon Savin, kostimograf Lana Cvijanović a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Komad Aleksandra Popovića Razvojni put Bore šnajdera prvi put je izveden 1967. godine. Popović je iste godine nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju savremenu dramu (u to vreme Jugoslovenske pozorišne igre). Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, Razvojni put Bore šnajdera proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

"I ako posle svega treba da kažem šta danas mislim o svojoj sudbini kao čoveka i spisatelja, reći ću: moja je prošlost bila burna i teška, ali nije bila ni bedna, ni besmislena. Možda uopšte nisam bio u pravu, u većini sam bio u ogromnoj manjini, ali sam ostao veran svome nastojanju da nikada ne napišem ono što ne mislim.! - Aleksandar Popović

Aleksandar Popović
RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA

Režija, adaptacija, scenografija: Egon Savin                                         
Dramaturg: Božo Koprivica
Kostimograf: Lana Cvijanović            
Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović                     

Igraju:

BORA ŠNAJDER - Nenad Jezdić
VITOMIR KAMBASKOVIĆ - Radovan Vujović            
ROZIKA - Tamara Dragičević            
PIKLJA ŠIRGIĆ - Branislav Lečić            
ŠPIRA KLONFER - Nebojša Milovanović        
GOCA - Milica Gojković            
SELIMIR- Irfan Mensur    
LINA, rođena Perekitka - Branka Šelić                
MILISAVLJEVIĆ, obezbeđenje - Lazar Đukić                    
MILOJE - Ognjen Nikola Radulović        
MILISAV, milicioner - Đorđe Pantović            
HARMONIKAŠ - Luka Lopičić                
KAFE KUVARICA- Katarina Rajković            
PIONIRKE / ČISTAČICE: Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović            
PORTIR - Rade Stojiljković             

Inspicijent: Rade Stojiljković             
Sufler: Goran Mladenović            

Organizator: Vladimir Perišić            

Asistent režije: Janko Cekić                
Asistent scenografa: Ivana Krnjić                
Asistent kostimografa: Višnja Žilić    

Premijera - četvrtak 16. mart 2023. godine
Scena „Ljuba Tadić”

Komad Aleksandra Popovića Razvojni put Bore šnajdera prvi put je izveden 1967. godine. Popović je iste godine nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju savremenu dramu (u to vreme Jugoslovenske pozorišne igre). Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, Razvojni put Bore Šnajdera proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

"Aca je pisac neimaštine u svakom pogledu. Svi njegovi špijuni, dupedavci, mutivode, prefakute, barabe, šegrti, četnici, žandari, lopovi, partizani – svi žude za vulgarnim obiljem koje nikada nisu ni videli. Svi su njegovi likovi od istog soja – danas odbačeni podanici, poniženi i izgladneli, pretvorni i lukavi, a već sutra bahati nitkovi, vlastodršci. Popović zna kako se fukara domogne vlasti i kako uspeva da je zadrži. Likovi ovih istorijskih basni su lekovito amoralni. Popović ih sve bez razlike brani i razume, često se ljuti na svoje likove, kao što se čovek ljuti na samoga sebe. To je ono neodoljivo i neponovljivo u njegovom delu. To je onaj čehovljevski, nepatvoreni humanizam kakav osetimo u evropskoj dramskoj književnosti jednom u sto godina. Njegova isceliteljska toplina zrači iz svakog njegovog dela. Aca je bio nostalgični lenjinista. To se oseća i u njegovom delu. Zato ga i treba igrati." - Egon Savin

EGON SAVIN je redovni profesor na Katedri za pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je brojne predstave raznovrsnog dramskog repertoara, od savremenih domaćih autora koje je postavljao na scenu sa neformalnim trupama do svetskih klasika u najvećim nacionalnim teatrima. Radio je širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu: Budimpešta, Trst, Gorica, Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skoplje, Sarajevo, Podgorica, Rijeka, Sombor, Kruševac i Zrenjanin. Do sada je režirao šest drama Aleksandra Popovića: Tamna je noć, Teatar KULT, Beograd (1993), Mrešćenje šarana, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad (1996), Svinjski otac, Kruševačko pozorište, Kruševac (2004), Smrtonosna motoristika, Atelje 212, Beograd (2005), Pazarni dan, Atelje 212, Beograd (2010), Mrešćenje šarana, Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka (2014). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao je predstave: Muke po Živojinu Radoslava Pavlovića (1985), Na letovanju Maksima Gorkog (1990), Mletački trgovac Vilijama Šekspira (2004), Šuma A. N. Ostovskog (2005), Tako je moralo biti Branislava Nušića (2007), Molijerovog Tartifa (2008), U močvari Marine Kar (2009), Unosno mesto A. N. Ostrovskog (2014), Pod žrvnjem Dragoslava Nenadića (2016), Ujka Vanja A. P. Čehova (2018), Pučina Branislava Nušića (2021). Višestruki je dobitnik najznačajnijih nagrada za režiju u zemlji i inostranstvu.

Foto: Nebojša Babić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..