Zauzimanje za drugog je borba za nas same, 9. i 10. decembra 2022. održava se Prolog festivala „Umetnost i ljudska prava” koji se realizuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Festival je planiran za juni mesec 2023. godine. Tokom Prologa pokušaćemo da odgovorimo na jedno od gorućih pitanja: Šta umetnost i aktivizam mogu da urade u svetlu kršenja ljudskih prava danas? Razgovaraćemo sa gostujućim umetnicama i aktivistkinjama iz Irana, Rusije, Izraela i Amerike sa kojima delimo isti osećaj da je stanje na svetskom nivou zastrašujuće i da hitno moramo da reagujemo.

Urgentna stanja zahtevaju brzu, efikasnu intervenciju da bi se prevazišla kritična situacija. U našem slučaju, baveći se umetnošću, pokušaćemo ne samo da kontempliramo i razgovaramo, već da ponudimo sve naše resurse i snage da zajedno aktivno učestvujemo u otporu protiv nepravde, protiv rata i celokupnog pasiviziranog stanja ljudskog duha. U svetlu toga, mi, želimo da ponudimo neki drugi narativ, da osvetlimo i prikažemo šta ipak možemo da učinimo, šta umetnici rade na svetskoj sceni već godinama, i da to što rade i te kako ima smisla, deluje i pruža nadu.

Ovo je poziv na hitnu kreativnu akciju, međusobnu podršku, osnaživanje i zajedničko promišljanje o novim pristupima aktivnom otporu protiv kršenja ljudskih prava na svetskom nivou.

PROGRAM

9. 12. 2022.
16.00–20.00
Instalacija „Kardiofon“ –  Moran Duvšani, Izrael

Privatno slušanje melodije vašeg srca. Ovo participativno delo kombinuje medicinski uređaj i muzičku kutiju i prima jednog po jednog posetioca. Pozvani ste na put koji ima tri etape i počinje EKG testom, a završava slušanjem jedinstvene melodije koju je generisalo vaše vlastito srce.

20.00
Film „Razumevanje ženskog aktivizma u Iranu kroz film”
●    Projekcija filmova i razgovor sa autorkom Mašad Afšar, Iran/Velika Britanija
Razgovor moderira Dijana Milošević, DAH Teatar, Srbija

10. 12. 2022.
18.00
Film „Nastupimo zajedno na pozornici sveta“ – dokumentarni film Sintije E. Koen i Alison Lund (2011) koji prezentuje priče devetoro pozorišnih umetnika, a koji se kroz svoj rad bave izgradnjom mira i rešavanjem konflikta, njihovim ključnim pitanjima i dilemama. Ovaj film je prikazan na stotinama lokacija širom sveta i dobitnik je nagrade „Spirit of Place Award”.
●    Predstavljanje filma i platforme – Dijana Milošević, DAH Teatar, Srbija i Sintija Koen, Brandeis University, SAD/
●     Razgovor sa umetnicama iz Irana, Rusije, Izraela i Srbije „Šta umetnost i aktivizam mogu da urade u svetlu kršenja ljudskih prava danas?“ – razgovor moderira Ivana Milenović Popović, DAH Teatar, Srbija

16.00–20.00  Instalacija „Kardiofon“ –  Moran Duvšani, Izrael

Moran Duvšani (Izrael) je multidisciplinarna umetnica koja se bavi vizuelnim teatrom i performansom. Rođena je u Kibucu Barkai u Izraelu 1984. godine. Završila je Školu vizuelnog teatra u Jerusalimu 2013. godine i nagrađena je nagradom Gradonačelnika za izuzetan rad. Godine 2011. je dobila nagradu za izvrsnost Jerusalimske fondacije. Danas je Moran nezavisna umetnica, izvođačica i umetnička konsultantkinja. Njeni radovi su predstavljeni u inostranstvu na festivalima na Kipru, u Estoniji, Austriji, Nemačkoj, Letoniji i na Islandu. U Izraelu, njeni radovi se mogu videti u brojnim muzejima, pozorištima i galerijama, uključujući Muzej islamske umetnosti, Tmuna teatar, teatar Voz/Train, Miklat 209, HaHanut teatar, Arenu izvođačke umetnosti/Performance Art Arena, Celims centar za koreografiju i ples i Galeriju Gaza 13.

Mašad Afšar (Iran) je nagrađivana rediteljka i producentkinja, živi u Londonu. Multidisciplinarnog je obrazovanja, Afšar je 2014. diplomirala na Londonskoj filmskoj školi za filmsko stvaralaštvo/režiju i nastavila svoja istraživačka interesovanja sa doktoratom na Filmskim studijama na Univerzitetu Kingston (2021), London. Afšar je ko-režirala njen debitantski dugometražni dokumentarni film Cul-de-sac (2010) koji je naišao na veliki prijem u međunarodnoj štampi i medijima. Prikazan je na dvadeset tri međunarodna filmska festivala, kao i u Amnesti International-u i mnogim drugim organizacijama za ljudska i ženska prava. U svom najnovijem projektu dokumentarnog i filmskog eseja „Žene sa obe strane kamere“ (2020), Film je zvanično izabran bi ReadingFilmFEST 2021 u Pensilvaniji, Imagine This Women's International Film Festival u Njujorku i osvojio je nagradu za najbolji film o ženama i ženskim temama na Međunarodnom filmskom festivalu Museum Talkies 2021 u Indiji.

Mašid Torkan (Iran) je fotografkinja, urednica i koordinatorka produkcije, trenutno radi i živi u Londonu. Multidisciplinarnog je obrazovanja – studirala je hemiju u Iranu, turizam i hotelijerstvo (MA) na Londonskom univerzitetu Metropolitan. Radila je u ugostiteljskom i korporativnom sektoru pre nego što je odlučila da se posveti kreativnoj industriji 2010. godine. Počela je svoj rad kao urednica dugometražnog dokumentarnog filma „Cul-de-sac“ (2010). Uredila je 35 epizoda nedeljne emisije Cinema na televiziji Iran-e Farda u Londonu (2013) i radila je kao drugi urednik i fotografkinja u mnogim kratkim filmovima i dokumentarnim projektima. Mašid je takođe odlična sa tradicionalnim rukotvorinama i vodi umetničke radionice za različite organizacije.

Katja Kazina (Rusija) je feministkinja i aktivistkinja sa obrazovanjem u filozofiji i filmskom stvaralaštvu. Napustila je Rusiju u prvoj nedelji aktuelnog rata u Ukrajini. Deo je grupe Žene u crnom od jula 2022. godine. U okviru svoje prakse Katja istražuje politike sećanja, nasilja, nejednakosti i solidarnosti.

Tim festivala DAH Teatra „Umetnost i ljudska prava”
Dijana Milošević – koncept i program festivala
Ivana Milenović Popović – koncept i program festivala
Nataša Novaković – menadžerka festivala
Jadranka Anđelić – koordinacija onlajn programa, vebsajt

Vizuelni identitet
Neša Paripović – vizuelno rešenje programa i plakata
Koan studio – grafički dizajn

DAH Teatar zahvaljuje: UK Parobrod, Krokodil, Žene u crnom

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..