Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), kao reprezentativno udruženje u oblasti umetničke igre zalaže se za bolji položaj profesije, a tu je i da skrene pažnju na aktuelne umetnike koji su svojim radom izdvojili u prethodom periodu. Već više od četvrt veka UBUS dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima - koreografima, igračima, pedagozima. U znak sećanja na našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića UBUS tradicionalno u ovo doba godine objavljuje imena nagrađenih za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji.

Koreografi koji su premijerno realizovali svoje predstave u oblasti umetničke igre na teritoriji Republike Srbije tokom protekle dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrade Dimitrije Parlić i Specijalne nagrade dok će se bijenalne nagrade za interpretaciju Nataša Bošković i Smiljana Mandukić, dodeliti sledeće godine.

Nagrada Dimitrije Parlić je najprestižnijih nagrada u oblasti koreografskog stvaralaštva u našoj zemlji. UBUS je dodeljuje stvaraocima-koreografima za premijerno izvedene, originalne koreografije celovečernjih, ili jednočinih predstava, ili za celokupan opus. Nagrada za najbolju koreografiju za sezone 2020/21 i 2021/22, većinom glasova članova žirija pripala je predstavi Izgubljeni pejzaži koreografkinje Dunje Jocić, u produkciji Bitef dens kompanije. Žiri obrazlaže svoju odluku time da uz veoma promišljen, suptilan, i precizan koreografski rukopis, koji je već prepoznatljiv iz prethodnih radova kao lični potpis autorke, ovaj rad odlikuje i izvanredan video dizajn koji odmereno komunicira sa koreografskom postavkom, ne remeteći njenu ravnotežu i dajući celom delu posebnu vizuelnu dramaturgiju i lepotu.

Specijalna nagrada koja se dodeljuje za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, ove godine dodeljena je Aleksandri Arizanović, za predstavu Vrpca, u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Žiri u svom obrazloženju ističe da predstava Vrpca ostavlja dubok trag na gledaoca i da mlada koreografkinja uspešno gradi specifičan koreografski stil koji se nadovezuje na jasnu i preciznu režiju, minimalnu, dobro korišćenu scenografiju, a sve to praćeno izuzetnom izvođačkom interpretacijom.

Žiri imenovan od strane Predsedništva UBUS-a, činili su Sonja Vukićević, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, Svetlana Đurović, koreograf, Andrea Kulešević, prvakinja Baleta Srpskog narodnog pozorišta, Milica Pisić, igrač savremene igre i Miloš Kecman, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, a uručenje će biti naknadno objavljeno.

UDRUŽENjE BALETSKIX UMETNIKA SRBIJE

Foto: Jelena Jankovic

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..