Repertoar pozorišne letnje scene Teatrijum u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja od 16. do 24. jula. Da su građani željni pozorišta u ovim letnjim danima, kada je u većini pozorišta sezona gotova, pokazuje prepuno gledalište Pozorišta Teatrijum, kao i ogromno interesovanje koje vlada među publikom za sve predstave sa repertoara. Nakon veoma uspešne premijere predstave "Tesla - Svetlopis u vremenu", karte za reprize rasprodate su u rekordnom roku, a na ulazu u Teatrijum gledaoci su čekali u redu kako bi uživali u predstavi pod lipama i otvorenim nebom.

 

Petar II Petrović Njegoš // LUČA MIKROKOZMA
Subota 16. jul u 21h
Nedelja 17. jul u 21h
režija: Hadži Petar Božović

izvode: Hadži Petar Božović i Prvo beogradsko pevačko društvo; dirigentkinja: Svetlana Vilić

“S točke svake pogledaj čovjeka, kako hoćeš sudi o čovjeku – tajna čojku čovjek je najviša. Tvar je tvorca čovjek izabrana!”. Ovo veliko Njegoševo duhovno - filozofsko delo Hadži Petar Božović će pokušati da nam približi svojim poetskim koncertom, uz pratnju Prvog beogradskog pevačkog društva - najstarijeg hora u državi koji sledeće godine slavi 170 godina postojanja. “Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa “teška knjiga” puna dubokih filozofskih razmišljanja. “Luča Mikrokozma” nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu”.

Rejmon Kus, prevod: Ivana Dimić // DETINJARIJE
Ponedeljak 18. jul u 21h
režija: Dušan Petrović
monodrama u tumačenju Tihomira Stanića

Monodrama Tihomira Stanića "Detinjarije" premijerno je izvedena 1996. godine kada je pobrala brojne nagrade i pozitivne kritike i tako dokazala da je omiljena i kod publike i kod kritičara. Duhovita, ali i bolno istinita priča o traumama i odrastanju jednog dečaka može lako da dovede do plakanja, ali uglavnom od smeha.
Po motivima istoimene drame Martina Mekdone, adaptacija i dramaturgija: Vanja Šević

USAMLJENI BALKAN
Utorak 19. jul u 21h
režija: Nikola Gačpar

igraju: Milan Bobić, Luka Antonijević, Marija Stefanović

"Usamljeni Balkan" je priča o dva brata, koja se nakon smrti svog oca suočavaju sa svojim gresima. U originalnoj drami junaci su Irci, a Srbi i Irci imaju dosta toga zajedničkog - obe zemlje prošle su kroz turbulentne periode, ratove, ali i oslobođenja. Zato su glavni junaci Valen i Kolen u ovoj verziji dobili imena Vladimir i Kosta i tako je "Usamljeni zapad" postao "Usamljeni Balkan".

Ivo Andrić // ZLOSTAVLJANJE
Sreda 20. jul u 21h
režija: Tihomir Stanić
monodrama u tumačenju Milice Janković

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“. Predstava “Zlostavljanje” je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku, a ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u partnerskom odnosu, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.

Harlod Pinter // BEZ POGOVORA
Četvrtak 21. jul u 21h
režija: Janko Cekić

igraju: Nikola Ivačkov i Janko Cekić

Drama "Bez pogovora" je jedan od omaža čuvenom Beketovom Godou - radnja se dešava u Birmingemu u Engleskoj i prati dvojicu profesionalnih ubica na njihovom možda poslednjem zadatku. U podrumu jednog restorana počinju da postavljaju pitanja o prirodi svoje profesije. Sumnja jednog čoveka u drugog utkana je u komad od samog početka, ali sa obiljem duhovitih momenata koje nam nameću genijalni dijalozi Pintera. Zašto je ovo pitanje danas važno? Važno je jer mi danas živimo u sistemu u kom radimo kako nam se kaže i po pravilima koje nam nameće neki autoritet - ne preispitujemo se. Živimo bez pogovora.

Mirjana Bobić - Mojsilović // SVLAČENJE
Petak 22. jul u 21h
režija: Mirjana Bobić - Mojsilović

igraju: Jelica Sretenović i Katarina Žutić

"Svlačenje" je savremena komedija, čija se radnja događa u jednom modnom salonu. Sredovečna žena dolazi kod poznate modne stilistkinje na preobražaj imidža, kako bi je stilistkinja učinila mlađom, privlačnijom i modernijom za njenog muža, koji je takođe žrtva terora mladosti, vitkosti, fizičkog izgleda i trke za uspehom. Predstava je duhovita kritika svlačenja kao planetarnog kulturnog fenomena - telo kao dokaz da postojimo, nije nikada bilo tako prostituisano i u simboličkom i u bukvalnom smislu. I tu se ne radi ni o kakvom oslobađanju, nego upravo suprotno - o novom, dobrovoljnom ropstu u kome je čovek pre svega, sve manje biće, a sve više objekat, predmet koji se troši. U kapitalističkom društvu koje sve gleda kroz novac vlada potpuno otuđenje, a čovek i sam postaje roba.

Aleksandar Galin // SIRENA I VIKTORIJA
Subota 23. jul u 21h
režija: Radoslav Milenković

igraju: Bojana Kovačević Gajin, Tatjana Kecman i Radoslav Milenković

Novopečena bogatašica, naizgled pobednica tranzicijskog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali greškom bira pogrešan broj i umesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom … Niz komičnih nesporazuma odigrava se među troje junaka Galinove komedije, koja nas suočava sa verovatno najvažnijim htenjem ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni.

Po romanu Jovana D. Petrovića, dramatizacija: Milisav Milenković // LINA OD KAMENA TVRĐA
Nedelja 24. jul u 21h
režija: Ivana Bogićević Leko

monodrama u tumačenju Vesne Stanković

Кroz ovu monodramu, gledalac prati Linu kako se iz mlade i pune života i radosti devojke, transformiše najpre u zrelu mladu ženu, pa u ženu skrhanu životnim tragedijama, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu lomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost.

POZORIŠTE TEATRIJUM: Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula. Ove sezone novina je dečji program - svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je potpuno besplatan za sve, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“. Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a Tihomir Stanić će svojom monodramom „Na Drini ćuprija“ zatvoriti sezonu 31. avgusta. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i linka https://new.tickets.rs/venue/pozoriste_teatrijum_105, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h. Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti i penzioneri imaju 20% popusta.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..