Ove nedelje vam iz galaksije legendarnih trenutaka preporučujemo čak tri komedije – “Bajku o pozorištu”, “Sporstko srce” i “Pasivno pušenje”, ali i jednu manje komičnu priču – “Berači snova”. „Berači snova“, Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića, na repertoaru su 19. maja. Priču o snovima i nadanjima jedne porodice, koja pokušava da se obogati gajeći maline, donosi glumačka ekipa koju čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović/Danilo Lončarević, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić. Ovaj komad je u septembru 2021. godine dobio dve nagrade na ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar” , u Čortanovcima. Hadži Nenad Maričić proglašen je za najboljeg glumca festivala, dok je Biljani Đurović pripala Nagrada za glumu „Milan Gutović“, koju je žiri ustanovio kao novo priznanje festivala.

Glumac Ivan Jevtović, koji u predstavi tumači lik Rašina, objašnjava zašto je bitno pogledati ovaj komad.

„U neverovatno turbulentnom periodu naše civilizacije u kojem se suočavamo sa raznim ispitima na nivou porodice, društava, poslova na svaki mogući način, nalazimo se u ozbiljnim političkim previranjima i u malim i u širim okvirima. „Berači“ svake večeri donose na jedan inteligentan i crnohumorni način čitav niz mudrih odgovora u vezi sa svim tim pitanjima. Poželjno je pogledati predstavu da bi bili mudriji.” – kaže Jevtović.
…….
Predstava “Pasivno pušenje”, ulazi u svoju šestu godinu izvođenja na našoj sceni. Rađena prema tesktu Nebojše Romčevića, ova komedija pod rediteljskim vođstvom Egona Savina, vrlo brzo je dobila epitet “nepotkupljivo bezobraznog komada”, kako će je opisati jedan od glavnih aktera ove priče, Radoslav Rale Milenković.

Premijerno je odigrana u oktobru 2016. godine, kada su se po prvi put publici na sceni poklonili Aleksandar Đurica, Radoslav Milenković, Mladen Andrejević i Marko Baćović.

Pisac predstave Nebojša Romčević objašnjava suštinu ove komedije.
,,Komad je zapravo pokušaj Srbina da odgovori na ono što se od njega očekuje. On pokušava da bude politički korektan, pa da bude postmoderan, da bude terorista ako je to potrebno, samo recite šta želite. Međutim, oni tamo ne mogu da se dogovore. Sve pa čak i terorizam može biti tema komedije, a naročito reakcije jedne tako složene zajednice kakva je Evropska Unija'', rekao je Romčević.

Pasivno pušenje je na repertoaru 22. maja od 19.30 na Sceni Danilo Bata Stojković.

Još jedna komedija koju preporučujemo ove nedelje je “Sportsko srce”, Đorđa Milosavljevića. Ovo je ujedno i jubilarna 90. premijera „Zvezdara teatra“ izvedena u decembru prošle godine.

Pisac Đorđe Milosavljević je otkrio da je ideja za tekst nastala kada se odigravala finalna utakmica između Francuske i Hrvatske.

„Ovo je drama o jednom prezrenom, osramoćenom i odbačenom ocu, njegovoj otuđenoj ćerki, kumu očajnom do autodestruktivnosti, advokatici razočaranoj do mahnitosti, te o ćerkinom momku, inače odraslom na Dedinju.“ – istakao je Milosavljević.

Reditelj predstave Milan Karadžić, za ovaj komad okupio je sledeću glumaču ekipu: Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović.

Priča o opraštanju i pomirenju, ali i otuđenosti i razočaranju je na repertoaru u dva termina ovog meseca – 20. maja od 19.30 časova.

„Bajka o pozorištu“, Vladimira Đurđevića, koja se na sceni Zvezdara teatra izvodi već osmu godinu je na repertoaru u sredu, 18. maja.

„Iako naslovljen kao bajka, ovaj komad, na žalost, mnogo više korespondira sa stvarnošću od bajki koje znamo. Položaj kulture, a pre svega pozorišta, i kako kulturu i umetnost doživljava naša politička elita su glavne teme kojima se ova predstava bavi. - kaže pisac ovog komada, Vladimir Đurđević.

Rediteljski ju je postavio Marko Misirača uz glumačku ekipu: Tihomir Stanić, Branislav Zeremski, Miodrag Krstović, Vesna Stanković, Stefan Radonjić, Iskra Brajović i Snežana Savić.

Ulaznice su dostupne onlajn na sajtu pozorišta, a radno vreme blagajne je 12-18 časova radnim danima odnosno do početka predstave, kao i vikendima dva sata pre početka predstave, a o svim dešavanjima u pozorištu možete se informisati i na našoj Instagram i Fejsbuk stranici.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..