Radionice sa DAH teatrom u programu „Unutra laboratorije” - Pored putovanja i uspešnih gostovanja na festivalima i redovnih igranja, u maju mesecu DAH Teatar će ugostiti studente iz Amerike u okviru svog programa „Unitar laboratorije”. To je edukativni program (pozorišne radionice) koji se organizuje na zahtev grupe, koji ima za cilj da predstavi profesionalne „tajne” koje stoje iza metoda rada DAH Teatra, njegove etike i estetike. Ove godine, kao i mnogo puta do sada dolazi nam prof. dr. Denis Barnet (Dennis Barnett) sa svojih 17 studenata sa Koe Koledža (COE COLLEGE) iz Ajove, SAD. Radionice će se održati 23, 24. i 25. maja. Učesnici će imati prilike da posmatraju rad i praktično rade sa umetnicima DAH Teatra.

Učesnici će biti u prilici da vide i predstave, prisustvuju predavanjima i video projekcijama koji se bave različitim aspektima rada DAH Teatra. Namera DAH Teatra je da omogući učesnicima da „pogledaju iza zatvorenih vrata” i da ih upozna sa teoretskim aspektom rada koji je takođe vrlo bitan.

Gosti će imati priliku da vide predstave DAH Teatra kao što su „Zagonetka revolucije”, pozorišnu instalaciju „Ti moraš biti Zenitista!”, dečiju predstavu „Za tvoje dobro” i pozorišno-plesnu predstavu „Drveće pleše”.

DAH Teatar 14. maja igra predstavu „Zagonetka revolucije u UK Parobrod-u sa početkom u 20 časova. Ova nagrađivana predstava govori o jednoj drugoj realnosti, u kojoj se susreću četiri revolucionara - Roza Luksemburg, Ulrike Majnhof, pripadnica Frakcije crvenih brigada, Kamilo Sjenfuegos, Kastrov saborac i Fanji Kaplan, atentatorka na Lenjina, zajedno sa pesnicima Harmsom i Majakovskim. Oni se šetaju kroz vreme i prostor i pričaju jedni sa drugima i sa nama „sa one strane”. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa.

Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i sačuvala revolucija? Koliko daleko ona može da ide da bi sačuvala svoje vrednosti? Gde je pobuna, i da li je danas moguća?

Denis Barnet je 20 godina bio profesionalni glumac, a onda je doktorirao na Univerzitetu u Vašingtonu na temu Istorija i kritika pozorišta sa posebnim fokusom na pozorište bivše Jugoslavije I način na koji se ono ukrštalo sa drugim društveno-kulturnim fomracijama. Predavao je u Americi i Engleskoj, a danas je redovni profesor drame na Koe Koledžu u Sidar Rapidsu. Od 2000-ih je upoznao DAH Teatar i od tada redovno dolazi sa svojim studentima da rade i uče od umetnika iz DAH Teatra.

Urednik je prve knjige o DAH Teatru „DAH Teatar: knjiga izvora” koju je izdao Leksington Pres (Lexington Press) 2016. godine.

Takodje, autor je i urednik nekoliko knjiga o istočnoevropskom pozorištu. Preveo je tri drame, uredio dve i napisao pogovor za „Izabrane srpske drame” sa fokusom na dela Dušana Kovačevića, u izdanju Nju Avenu Buks (New Avenue Books), a u 2017. godini pet njegovih prevoda se pojavilo u antologiji „Izabrane srpske komedije” u izdanju Nju Avenu Buksa.

Photo by Tanja Drobnjak

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..