Premijera predstave Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog biće održana u četvrtak 3. februara u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“. U predstavi igraju Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić. Scenografiju potpisuju Numen/For use i Vanja Magić, kostimograf je Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Eva Mahkovic: Glavna tema odrasle Alise je proticanje vremena: vremena koje teče iako svet već odavno ne pruža ni približno ono što je generaciji bilo obećano kao nešto što se podrazumeva: Kad budete veliki, moći ćete sve. Sada je i to da se bude bilo šta – veoma teško. Tako su brojni likovi Alise u zemlji strahova odrasle mlade devojke koje proticanje vremena posebno obeležava: dosta dugo sam na ovom svetu, iskoristila sam svaku priliku (kako je trebalo), a skoro za sve je već prekasno. Ovo je noćna mora, ali je istovremeno i život, kaže Kraljica Herc. Nikada nije bilo istinitije nego sada.

Aleksandar Popovski: Godinama sam fasciniran pričom o Alisi. Svoj metod rada u pozorištu, na predstavama, upoređujem sa Alisinim padom kroz rupu. Nazvao sam ga Slobodan pad, inspirisan njenom hrabrošću da, dok pada, razmišlja o stvarima i svetu koji vidi oko sebe. Ne paniči, ne plaši se, već komunicira. Na taj način nekako vidim sebe dok padam kroz materijal drame koju radim.
Posle svega što nam se dešavalo u poslednjih godinu i po dana, reč strah, koja je i inače bila prisutna u našim životima, postala je dominantna. Strah od neuspeha, strah od nedostaka vremena, ljubavi, slobode, strah od promena, od politike, bolesti, neizvesnosti, strah da nećemo znati kako i kuda... I onda stojimo tako ukopani u mestu i strahujemo.
Alisa je ta koja se ne boji, koja pita, otkriva, istražuje.

EVA MAHKOVIC - Dramaturškinja, od 2009. godine zaposlena u Gradskom pozorištu ljubljanskom (Mestno gledališče ljubljansko). Kao dramaturškinja koautorka je preko četrdeset postavki, a prevela je i više dramskih tekstova. Sa Mitjom Čanderom i Dušanom Jovanovićem napisala je dramski tekst Bobi i Boris (2012), koji je bio postavljen u SNG Drama u Ljubljani, sa Jašom Kocelijem po motivima Godarovog filma Do poslednjeg daha: Sad (Mestno gledališče ljubljansko, 2014), a njen samostalni dramski prvenac je omladinski tekst Male kraljice iz 2017, koji je iste godine bio postavljen u Lutkarskom pozorištu u Ljubljani. Za različite slovenačke pozorišne scene samostalno je ili u saradnji priredila niz tekstova: Homer Ilijada (2015), Džejn Ostin, Alen Badiu Gordost i predrasuda: Prizorište dvostrukog (2015), Fridrih Vilhelm Niče Tako je govorio Zaratustra (2016), Hoze Saramago Esej o slepilu (2016), Herman Hese Demian (2018), Henri Džejms Krila golubice (2019), Žan-Pol Sartr, Mišel Fuko Mučnina, Reči i stvari (2019), Luis Kerol Alisa u zemlji čuda (2019) i Andrej Inkret I vek će pocrveneti. Slučaj Kocbek (2021). Objavila je dve knjige sa vrlo raznolikim poetikama – dnevnički roman Na ovakav dan najviše pati mastercard (Beletrina, 2019) i zajedno sa Evom Mlinar slikovnicu za odrasle Vinjete straholjupca (VigeVageKnjige, 2019), koja je dobila Veliku nagradu Slovenačkog sajma knjiga. U SNG Nova Gorica 2021. postavljen je njen dramski tekst Tridesetogodišnjakinje: Tragikomična slika u koautorstvu sa Terezom Gregorič. Eva Mahkovic voli pop, katoličku ikonografiju, Tejlor Svift, Aleksandra Mekvina, hrtove, Idit Vorton, spiskove i čudne stvari.

ALEKSANDAR POPOVSKI - Rođen je u Skoplju. Prvi put je sreo teatarsku predstavu u Dramskom teatru u Skoplju – Divlje meso Gorana Stefanovskog u režiji Slobodana Unkovskog. Kasnije je kod ova dva profesora završio pozorišnu i filmsku režiju. Od 1994. režira u zemlji i na zemlji, levo i desno, gore i dole, na istoku i na zapadu. Posebno mesto u njegovom radu zauzima Beograd i Jugoslovensko dramsko pozorište. Tu je radio Kandida, za kojeg je dobio Sterijinu nagradu, Metamorfoze, za koje ništa nije dobio, ali je predstava bila na repertoaru devet godina, i predstavu Hamlet, u kojoj je imao zadovoljstvo i radost da radi sa Nebojšom Glogovcem kao danskim princem. Srećan je što u svoju biografiju upravo dodaje četvrtu predstavu u ovom pozorištu, na sceni na kojoj su stajali velikani jugoslovenskog glumišta.

Foto: Nebojša Babić

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..