Pretpremijera monodrame Dosije Dositej za predstavnike medija je u nedelju, 26. decembra u 12 časova u Muzeju Vuka i Dositeja, Gospodar Jovanova 21. Zbog epidemiološke situacije broj mesta je ograničen i molimo zainteresovane novinare da potvrde svoj dolazak na mejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Ova muzejska 40-to minutna monodrama izvodiće se od januara 2022. jednom mesečno, nedeljom u 12 časova. Broj mesta je ograničen, 15 po terminu. Ulaznice po ceni od 400 dinara se mogu kupiti na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja sat vremena pre početka predstave.

Muzejski teatar je jedinstvena forma edukacije i zabave u muzejima za čiju se pripremu u originalnom muzejskom okruženju koriste dramske i pozorišne tehnike sa ciljem postizanja emotivne i kognitivne reakcije posetilaca (C. Hughes. Museum Theatre: Communicating with Visitors Through Drama, 1998).

Podstaknuti uspehom muzejske monodrame Moj otac Vuk Karadžić koja se izvodi od 2017. godine, kustosi Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu opredelili su se da ovim specifičnim oblikom muzejske edukacije javnosti predstave život i rad Dositeja Obradovića (1739/42 – 1811), prosvetitelja, književnika i filozofa, direktora svih škola u ustaničkoj Srbiji i prvog srpskog ministra prosvete. To je monodrama inspirisana Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života, koja će se na redovnom repertoaru muzejske scene u ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja naći u januaru sledeće godine.

Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

Ovaj zanimljiv program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole učestvovao je i Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom „O dolžnom počitaniju k naukam“.

Spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku.

Scenario potpisuje Eliana Gavrilović, kustos Muzeja Vuka i Dositeja, a organizaciju Miodrag Tomić, kustos edukator Narodnog muzeja u Beogradu. Autor scenske postavke u ulozi Dositeja Obradovića je glumac Vladimir Cvejić, narator Aleksandar Mihailović. Montažu zvuka uradio je Miloš Krstić.

Program realizuje Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..