Pod sloganom RestART održava se 25. Festival koreografskih minijatura (FKM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Ovo međunarodno takmičenje koreografa se od 1996. godine, tradicionalno odigrava na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu. Finalno takmičarsko veče zakazano je za 23. decembar sa početkom u 20 časova. Ove godine festival sloganom RestART šalje motivacionu poruku umetnicima da je neophodno stvarati, da su nas okolnosti u kojima smo se zatekli poslednje dve godine zapravo opomenule na značaj i bitnu ulogu umetnosti u našim životima.

Da smo svi željno upijali onlajn sadržaje i iščekivali povratak u pozorišne sale, muzeje, bioskope, galerije. Sada, da vidimo šta je ostalo od umetnosti – rest(art), ili kako pokrenuti stvaralaštvo iznova – gde, kada i kako pritisnuti dugme. Simbolično, ovaj restart povezujemo sa dvadeset petim festivalskim izdanjem i novim ciklusom koji sledi. U protekle dve i po decenije FKM je bio polazna tačka mnogim debitantima,  sada aktuelnim i ostvarenim koreografima koji stvaraju u zemlji i inostranstvu poput Isidore Stanišić, Dalije Aćin, Bojane Mladenović, Sanje Ninković, Aleksandra Ilića... Misija festivala kroz sve godine bila je i ostala promocija novog koreografskog stvarlaštva i umetničke igre. Po tome je ovaj festival jedinstven kod nas i njegov značaj je upravo u tome što pruža priliku umetnicima da iskažu svoje ideje kao autori koreografskih dela.
 
Koreografi iz Srbije i regiona će se u četvrtak na finalnoj takmičarskoj večeri svojim desetominutnim delima nadmetati za festivalske nagrade. O pobednicima će odlučivati stručni žiri - umetnici sa značajnim profesionalnim domenima i biografijama: balerine Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Savić Jaćić i Silvija DŽunja Ćirić, te koreografi i igrači Miloš Isailović i Uroš Petronijević, kao i reditelj Aleksandar Nikolić. Pored tri glavna festivalska priznanja koja podrazumevaju i novčanu nagradu, za najinventivnijeg umetnika tu je plaketa Aleksandar Izrailovski, zatim nagrada žirija kritike i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz. Podrška domaćim autorima ogleda se u nagradi Ohrabrenje koja podrazumeva promociju i produkcijsku podršku Udruženja baletskih umetnika Srbije za realizaciju celovečernje predstave nagrađenom koreografu. Poslednje dve godine, zbog izuzetno nepovoljnih uslova za stvaralaštvo i izvođačke umetnosti Direkcija festivala uvela je finansijki stimulans za finaliste iz Srbije, kao vid podrške i dodatne motivacije.
 
Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu.
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..