Otvoren konkurs za koreografe! Premijernim izvođenjem predstava prošlogodišnjih dobitnica nagrada Ohrabrenje Marije Obradović i Aleksandre Arizanović otvara se 25. Festival koreografskih minijatura (FKM). U organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) 14. i 15. oktobra, na sceni Teatra Vuk i 19. istog meseca u Kraljevačkom pozorištu, u okviru revijalnog programa FKM-a, predstaviće se ove dve mlade koreografkinje sa svojim jednočinkama.

Plesnu predstavu "Ever since my house burned down I see the moon more clearely" potpisuje i izvodi Marija Obradović u režiji Jovana Stamatovića-Karića, dok je dizajn zvuka poveren Veljku Kariću. Aleksandra Arizanović je kreirala predstavu "Vrpca" koju izvodi zajedno sa svojom majkom Jelicom Arizanović, a uz muziku Julije Petković, Nemanje Antonijevića i Vojina Todorovića.

FKM promoviše koreografsko savremeno stvaralaštvo u oblasti umetničke igre. Festival je zapravo međunarodno takmičenje koreografa uz revijalne i prateće programe. Prilagođavajući format nastalim okolnostima, ali bez odustajanja od kontinuteta i misije, takmičarski program biće izveden tokom decembra uživo ili virtuelno u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Ovom prilikom UBUS upućuje poziv domaćim i stranim koreografima da prijave svoje radove za takmičenje koreografa do 20. novembra. Konkurs je otvoren za sve stilove umetničke igre i podrazumeva koreografska ostvarenja trajanja do 10 minuta.

U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima, Direkcija festivala uvela je posebne uslove i finansijski stimulans za autore iz Srbije, kao i atraktivnu nagradu Ohrabrenje koja podrazumeva podsticaj i podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..