Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, predstava Te noći sam je video Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, biće premijerno izvedena u petak, 24. septembra na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru. Premijera predstave Široka zemlja Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića biće održana u nedelju 26. septembra u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“. Sutra će u Beogradu biti potpisan Memorandum – Sporazum o saradnji između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i najstarijeg i najznačajnijeg pozorišta u Rusiji – teatra Aleksandrinski. Tokom jučerašnjeg dana, JDP je posetio direktor teatra Aleksandrinski Sergej Jemeljanov sa saradnicima.

PREMIJERA KOPRODUKCIJE TE NOĆI SAM JE VIDEO U MARIBORU - Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, predstava Te noći sam je video Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, biće premijerno izvedena u petak, 24. septembra na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru. Reć je o najambicioznijem umetničkom projektu u regionu nastalom po romanu Draga Jančara, velikana slovenačke, evropske i svetske literature. Jančar je majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i našeg šireg kulturnog prostora, takozvane Mitteleurope (Srednje Evrope). Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice, neimenovanim prostorima neslobode.

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku, između ostalih i glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Janez Pipan je reditelj čiji rad publika prati dugi niz godina. Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana Katarina paun i isusovac na sceni ljubljanske Drame SNG, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

Jugoslovensko dramsko pozoriste ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Beogradska premijera zakazana je za 4. novembar dok se premijera u Bugrteatru u Beču očekuje početkom 2022. godine.

ŠIROKA ZEMLJA - Tragikomedija Artura Šniclera Široka zemlja objavljena je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču. Šnicler je u to vreme bio u zenitu slave i popularnosti pa je njegovo delo istovremeno izvođeno na čak devet pozornica nemačkog govornog područja. Osnovna tema ove tragikomedije je kriza braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti.

NIŠTA NIJE SUBVERZIVNO, JER JE SVE DOZVOLJENO – reditelj o predstavi - Tema Široke zemlje, koja se meni čini najznačajnijom u ovom trenutku, to je da je ljudski život postao vrhunska vrednost. Naime, demistifikovane su i ideologija i religija; ideja da je čovekov život ispunjen ako je u službi nečeg što je veće od njega samog, bilo da je to ljubav, umetnost, istraživanje, ideologija koja će popraviti društvo – izgubila je vrednost. Više nema siromašnih pesnika, revolucionara spremnih da žive u šumama. Materijalne vrednosti označavaju ljudski život. [...] Ali, šta onda kada se vrednost iscrpe? Kada se iscrpe satisfakcija zbog svega kupljenog, probanog, dostupnog? I šta onda, kada nastupi starost? Mi živimo fašizam mladosti – nema više starih mudrih ljudi koji se pitaju. Stalno se proglašava novi najveći umetnik sa dvadeset dve godine. Šta onda? – to pita ova predstava.

SPORAZUM O SARADNJI SA TEATROM ALEKSANDRINSKI - Sutra će u Beogradu biti potpisan Memorandum – Sporazum o saradnji između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i najstarijeg i najznačajnijeg pozorišta u Rusiji – teatra Aleksandrinski. Tokom jučerašnjeg dana, JDP je posetio direktor teatra Aleksandrinski Sergej Jemeljanov sa saradnicima. Sporazum je rezultat zajedničke želje dve pozorišne kuće, institucija kulture koje su dale jedinstven doprinos razvoju svetske pozorišne umetnosti, da sarađujući u različitim oblastima kulturnih, obrazovnih, društvenih i međunarodnih aktivnosti doprinesu očuvanju i unapređenju pozorišne umetnosti nudeći publici remek-dela umetnosti i pozorišnog repertoara. Cilj nam je da kao partneri ostvarimo nove oblike saradnje kroz zajedničke projekte, festivale, razmenu umetnika, gostovanja, obrazovne događaje…

Saradnja JDP-a i teatra Aleksandrinski trebalo je da se realizuje u maju 2020. godine gostovanjem ovog teatra sa predstavom Ženidba N. Gogolja u režiji Valerija Fokina, monodramom Ja, Glumac V. Lisickog i masterklasom Valerija Fokina ali je gostovanje otkazano zbog izbijanja pandemije kovida-19. Iz istog razloga otkazan je i festival koji Aleksandrinski teatar održava svake godine u septembru a na kome je trebalo da učestvuje i Jugoslovensko dramsko pozorište.

Aleksandrinski teatar je najstariji teatar u Rusiji osnovan 30. avgusta 1756. godine. Ovaj teatar prirodno je postao predak svih pozorišta u Rusiji pa se dan njegovog osnivanja prepoznaje kao rođendan profesionalnog teatra u ovoj zemlji. Rusko državno dramsko pozorište, kako se u početku zvalo, bilo je simbol ruske države.

U teatru Aleksandrinski odigrane su praizvedbe velikih ruskih pisaca a na njegovoj sceni bili su prisutni najznačajniji ruski umetnici. I danas se znaju tačna mesta na kojima su sedeli Fjodor Dostojevski, Aleksandar Puškin, Ivan Turgenjev i loža iz koje je Anton Pavlovič Čehov posmatrao praizvedbu svog Galeba.

Od 2003. godine umetnički direktor Aleksandrinskog teatra je Valerij Fokin, jedan od najznačajnijih umetnika u Rusiji.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..