Pedeset četvrti i pedeset peti Bitef festival će se održati u Beogradu od 13. do 25. septembra ove godine, uz učešće predstava vodećih svetskih reditelja i koreografa iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Među poznatim autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa su Tomas Ostermajer, Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić i drugi. Jedna od najvećih zvezda festivala je čuveni belgijski koreograf Vim Vandekejbus, osnivač plesne kompanije Ultima vez iz Brisela, koja postoji već trideset pet godina.

Rad ove kompanije je još uvek u svežem sećanju beogradske publike, i to, po izvođenju imerzivne predstave Pozvani (koreografija Sepe Bajens) koja je izvedena na zatvaranju 53. Bitefa 2019. godine. Sam Vandekejbus je više puta gostovao na Bitefu. Njegove koreografije 7 za tajnu koja će ostati tajna i Uvek iste laži su sa velikim uspehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina prošlog veka i dobijale Grand Prix „Mira Trailović".

Predstava Pozvani, plesna kompanija Ultima vez, koreograifja Sepe Bajens, 53. Bitef, 2019. godina, photo: Danny Willems

Ovoga puta, njegova predstava Tragovi će svečano otvoriti Bitef festival, 15. septembra na sceni „Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Radi se o novom projektu, usko povezanom sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni. Predstava Tragovi je energična, duhovita i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom „osvete prirode".

Vim Vandekejbus će, kao veliki prijatelj Bitefa, doputovati u Beograd i lično prisustvovati izvođenju koreografije Tragovi. On će, u organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples održati i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije, o čemu će javnost blagovremeno biti detaljnije informisana. Takođe, Vandekejbus će biti i jedan od učesnika velike međunarodne konferencije na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat koja će se realizovati u okviru pratećeg programa festivala. Vandekejbus će govoriti na plenarnom panelu konferencije na kome će nastupati italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat i drugi.

Rezervacija i prodaja ulaznica

Rezervacija i prodaja ulaznica za ovogodišnji Bitef počeće u drugoj polovini avgusta zbog aktuelne epidemiološke situacije. Pratite sajt Bitefa i društvene mreže za više informacija.

Festival su tradicionalno podržali Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete Institut i Francuski institut u Beogradu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..