U koprodukciji Bitef Teatra i Merchant Culture, predstava će se održati u nedelju, 23. maja 2021. u 19h, u Bitef teataru. U čeljusti medveda je moderan, novi komad britansko-jevrejskog pisca Dejvida Kruka koji na kamerni način, dramatizuje, poslednje godine pritvora i neosnovanu smrt Raula Valenberga (Raoul Wallenberg), švedskog diplomate koji je spasio desetine hiljada Jevreja u Drugom svetskom ratu. Raul Valenberg, sin industrijaliste, diplomata u Budimpešti, nestao  je 17. januara 1945. godine. Njegov kraj života, u KGB zatvoru u Moskvi se u ovoj drami stavlja pred sud publike.

Da li je moguće da je Valenberg zaista bio samo dobar čovek? Ili je ipak imao neku korist od falsifikovanja dokumentata koje je delio Jevrejima da odu u Švedsku i pobegnu od smrti?

Ova dramatizacija se bavi problematikom prostodušne dobrote, u evropskom kontekstu holokausta, sa praizvedbom u Beogradu, gde je u Drugom svetskom ratu (na području Srbije) došlo do istrebljenja 90% jevrejskog stanovništa. Ova drama ima odjek kod publike u Srbiji, ne samo zbog istorijske već i zbog osnovne ideje - da je vlada Švedske izdala Valenberga, diplomatu koga nikada nije zamenila za nekog drugog zatvorenika. I dalje se ne zna pouzdano kada je Valenberg likvidiran u zatvoru u Rusiji i koliko godina je tamo ispitivan, mučen i maltretiran. U čeljusti medveda se bavi baš time.

Režija: Svetlana Dimčović
Igraju: Damjan Kecojević, Marija Bergam
Kostim i scenografija: Aleksandar Denić
Muzika: Aleksandra Đokić

Koprodukcija: Bitef teatar, Beograd, Srbija i Merchant Culture, Velika Britanija
Premijera: 23.maj 2021 godine, Bitef teatar
Repriza: 24.maj 2021 godine, Bitef teatar

Autorska napomena: Agent ruske tajne službe saslušava velikog humanitarca. Zašto bi rizikovao svoj život za ljude koji sa njim nemaju ništa? Zašto su tu bili umešani i Amerikanci? Polako, agent otkriva istinitu priču.

Zatvorenik je Raul Valenberg, švedski diplomata koji je pomogao da se spase sto hiljada ljudi iz ratom razorene Mađarske.

Drama se zasniva na istinitim događajima. Prikazuje sukob dve osobe, kao i Rusije i Zapada.

Dejvid Kruk - Lubjanka je bila najgori zatvor u Sovjetskom Savezu posle rata, u njega su sprovedeni razni nacisti, ratni, a i drugi zločinci koji su pali u ruke NKVD, kasnije preimenovanog u KGB. Kod nas je UDBA imala sličnu svrhu, da lispituje i presudjuje neprijateljima države. To su naravno mogli biti i stranci. Upravo ovo se dešava Valenbergu, švedskom diplomati koji završava u ovoj "čeljusti medveda". Tu počinje naša predstava iako istorija nema više da nam kaže, koliko su ga držali, kako i kada je preminuo. Baš u tom vakumu, u toj strogo čuvanoj državnoj tajni, se odvija ovaj komad. Šta su ga sve pitali, šta je on uopšte mogao da odgovori da izvuče živu glavu? A zamislite na momenat sebe, u ćeliji, kako se oslanjate na svoju državu da vas spasi... Da li ste Vi izdali državu, ili je ona izdala Vas? I da li će iko da se pozabavi Vama?

Svetlana Dimčović je rođena 1975. u Beogradu. Diplomirala dramske umetnosti i englesku književnost na Univerzitetu u Birmingemu, 1997 godine. 2001. godine izabrana za članicu rediteljskog programa Royal National Theatre u Londonu. Radi kao asistentkinja režije i dramaturgije u Orange Tree Theatre u Londonu od 2001. do 2002. godine, gde režira dramu Harolda Pintera: Neka vrsta Aljaske. Od 2003. do 2005. godine radi kao rediteljka u Gate Theatre u Londonu, uspostavlja nove veze sa zemljama čije drame se retko izvode na engleskom govornom području. Od 2003. godine radi sa Britanskim savetom na unapređenju nove drame i izvođenju stranih pisaca van njihovih govornih područja (The Fence i International  European Theatre Meeting - IETM). Režira i gostuje u Finskoj, Rusiji, Litvaniji, Indiji, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji. Dobija nagrade od Ministarstava za kulturu u Engleskoj i Finskoj, kao i od mnogih internacionalnih organizacija. Prevodi više od trideset pozorišnih i radio drama, za BBC, Royal Court Theatre u Londonu, Royal Shakespeare Company, West Yorkshire Playhouse, kao i mnogobrojna druga pozorišta, uključujući i dramu Sema Šeparda Bog pakla,  za Atelje 212. Predstavlja Royal National Theatre sa radom: Zapevaj za momke u Jaipuru, Indiji, na FIRT simpozijumu (izdato 2008).
Piše radove o svom iskustvu za Britanski Savet, kao i druge organizacije.

2005. godine dobija nagradu za novi mjuzikl i adaptaciju dnevnika iz Drugog svetskog rata. Osniva trupu Merchant Culture 2013. godine sa ciljem digitalizacije umetnosti, uključujući i pozorište.

Režije uključuju: Dear Mr Branson (Merchant Culture YouTube kanal); Ljudski med (Young Vic, London, Velika Britanija); Orkestar marsira i dalje (Sky TV, Barbican Theatre, Bush Theatre, Sage Gateshead Theatre); dramu Dejvida Kruka:  J***te.com - Priča o mehurima i padovima (Traverse Theatre Edinburgh, Škotska); Baze (Avignon Festival, Francuska); dramu Grejema Grina¬: The Potting Shed (Finborough Theatre, London, Velika Britanija); Oaza (Guadeloup, Karibi); Glas sa ulice (Bush Theatre, London, Velika Britanija); Bog pakla (Atelje 212, Beograd, Srbija); Napolju (Orange Tree Theatre, London, Velika Britanija); Profesionalac (Citizens, Glasgow, Škotska); Berači pečurki (Southwark Playhouse, London, Velika Britanija); IrakDoc – Karol Čerčil (Pozorište Nove Drame, Moskva, Rusija); Stadt Land Fisch (Tampere Festival, Finska); Operacija emocionalna verbalizacija (West Yorkshire Playhouse, Leeds); Kraljica C (Gate Theatre, London); Neka vrsta Aljaske (Orange Tree Theatre, London).

Opera: Razglednice iz Andaluzije (Battersea Arts Centre - BAC, London, Velika Britanija).

Cirkus: Šekspirova Bura (adaptacija i režija, Factory, Warwick, Velika Britanija).

DEJVID KRUK -Dejvidov prvi komad: Nevidljivi majmun, je napisan za decu u stihu. Njegova moderna verzija opere Mocarta/da Pontea: Don Đovani je premijerno izvedena u Engleskoj istočnoj operi. Njegova komedija: Istinogovornik režiji Svetlane Dimčović je izvedena 2012. godine. J***te.com - Prica o mehurima i padovima je Dejvidova prva drama, premijerno izvedena u Travers Theatre u Edinburgu 2016. godine, takođe u režiji Svetlane Dimčović.



<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..