Plakati koje je proslavljeni svetski dizajner Mirko Ilić uradio za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta već su dobili brojne nagrade i priznanja u koje odnedavno ubajamo još nekoliko. Između ostalih tu je prestižna američka nagrada Graphis Silver Award za 2022. godinu koju je Ilić dobio za plakate predstava Kaspar, Mamu mu jebem ko je prvi počeo, Beogradska trilogija i Pučina. Plakati će biti objavljeni u publikaciji Graphis Poster Annual 2022. Graphis magazin je osnovan 1944. godine i jedan je od najuglednijih i najuticajnijih časopisa koji promoviše najbolje iz oblasti dizajna, advertajzinga, fotografije i ilustracije. Svake godine, Graphis najbolje radove objavljuje u svom godišnjaku.

Na izložbi koje je Udruženje umetnika Moskve organizovalo povodom izbora najboljih dizajnerskih rešenja plakata iz celog sveta, pod nazivom „Moskovski konkurs plakata”, predstavljeni su i radovi Mirka Ilića za predstave Ujka Vanja i Sudnji dan. Izložbu prati i katalog sa svim izabranim plakatima među kojima su i spomenuta dva.

Tokom protekle četiri sezone, koliko sarađujemo sa Mirkom Ilićem, plakati koje radi za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su brojne nagrade između ostalih i već spomenutu Graphis Silver Award za predstave Lorencačo i Ujka Vanja 2019. i predstave Vrat od stakla, Ujka Vanja i Natan Mudri 2020. Samo tokom prošle godine, plakati za predstave Ujka Vanja, Vrat od stakla i Selestina dobili su nagradu za izuzetnost Internacionalnog magazina za umetnost i dizajn Creative Quarterly. Plakati za predstave Vrat od stakla, Lorencačo, Natan Mudri, Ujka Vanja i Selestina dobili su prestižnu nagradu za vrhunsko ostvarenje u domenu ilustracija američkog časopisa  Communication Art. Plakat za predstavu Mamu mu jebem ko je prvi počeo objavljen je u godišnjem izdanju Azijsko-pacifičkog dizajna, prve i najuticajnije publikacije u ovom regionu u oblasti dizajna (Asia Pacific Design). U knjizi Making posters svetski poznatih i višestruko nagrađivanih dizajnera Skota Laseroua i Natalije Delgado našli su se plakati predstava Vrat od stakla, Lorencačo, Natan Mudri, Selestina i Ujka Vanja. Među radovima iz celog sveta na Međunarodnom bijenalu grafičkog dizajna „Zlatna pčela” u Moskvi bili su izloženi i plakati Mirka Ilića za predstave Mamu mu jebem ko je prvi počeo i Putujuće pozorište Šopalović.





<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..