Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI održaće se deveti put od 15. maja do 15. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Ovogodišnje izdanje nosi naziv „Male ludosti – velike mudrosti” i inspirisano je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu, Pinokijem. U fokusu ovogodišnjeg programa je italijanska kultura i umetnost, a manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje. U danima trajanja manifestacije, na repertoaru je više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za subotu, 15. maj u 18.00, u Galeriji savremene umetnosti, izložbom nagrađenih radova sa 9. BUDI konkursa. U isto vreme u Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće otvorena izložba „Oko mene” Andree Krnetić Grbić.
 
Osim dve izložbe u okviru ceremonije svečanog otvaranja manifestacije, na programu je i otvaranje izložbe ilustratora za decu pod nazivom „Zakorači u našu priču, u četvrtak, 20. maja u Foajeu Kulturnog centra. Dan kasnije, u prostoru Kafe Galerije biće otvorena izložba filmskih plakata Stevana Aleksića, a prve samostalne izložbe u BUDI  paviljonu u Narodnoj bašti u Pančevu imaće i mlade autorke Anđela Petrović i Dunja Dragaš. Izložba fotografija „Ludosti i ekološke mudrosti” nastala uz saradnju Foto saveza Srbije i Zavoda za javno zdravlje iz Pančeva biće otvorena u sredu, 2. juna u 18 sati u Foajeu Kulturnog centra.  
 
Pozorišni program 9. BUDI-ja donosi premijeru predstave „Ja sam Akiko” Stefana Tićmija, u režiji Milje Mazarek i u koprodukciji dečje scene „Pođi tuda…” Kulturnog centra Pančeva i festivala ekološkog pozorišta FEP, u utorak, 25. maja u 19 sati. Na programu manifestacije su i gostujuća izvođenja predstava „All you need is love” i „Shakespeare tribute band”studenata Akademije umetnosti Novi Sad, „Max Metalik” Pozorišta lutaka „Pinokio” (4.6. u Tržnom centru Big), kao i „Oživljeni lutak” Alegretto teatra iz Vršca (subota, 5.6.).
 
Filmski program BUDI-ja predstaviće neke od najpoznatijih italijanskih filmova za decu, među kojima su „Pinokio”, „Čuvena invazija medveda na Siciliju”, „Zozonci u zemlji vetra”, „Opušteno!”, i „Moj brat juri dinosauruse”.
 
U okviru književnog programa manifestacije, najmlađoj publici biće predstavljeno više od 10 knjiga, među kojima i „Hrabre igre” Roberta Pjuminija, „Skači brate” Suzane Tamaro, „Crna ptica” Aleksandre Jovanović, „Mostovi prijateljstva” Predraga Starčevića, „Zelena gusenica” Đovana Montegaca, „Ratnici duge” Gabrijele Klima, „Hoćeš li da se igramo” Klaudije Porta, a na programu je i višednevni online program „Čitam, slušam i razumem”, koji će voditi Jelena Angelovski.
 
U okviru muzičkog BUDI programa nastupiće Tamburaški orkestar i đaci Muzičke škole „Jovan Bandur”, dečji hor „Vokal kids” i okrestar „Bras pilići”.
 
Poseban segment programa čine edukativne i kreativne radionice za decu i  roditelje. Program „Roditeljski u sred srede” održavaće se svake srede od 19 sati u Galeriji Bate Mihajlovića, a ugostiće vrsne predavače i edukatore iz Centra za mame, Novak Đoković Fondacije i drugih relevantnih organizacija.
 
Ceremonija svečane dodele nagrada zakazana je za petak. 4. jun u 19 sati, na platou Tržnog centra Big.
 
BUDI - Bijenale umetničkog dečjeg izraza, je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..