Pozorišni festival „Upad“, koji je prošle godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, održava se od 19. oktobra do 1. novembra u Novom Sadu i predstavlja deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu „BeSpectActive!“. „Upad“ je prepoznatljiv po tome što selekciju predstava prave aktivni mladi gledaoci, a ovogodišnji drugi Festival će biti specifičan jer će se osam predstava koje su mladi Selektori odabrali igrati i na nekoliko lokacija u Novom Sadu koje su i tematski vezane za same predstave. Pored selekcije, kreiranja naziva Festivala, mladima je poverena i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave.

Tako će Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház biti domaćin pet predstava tokom poslednje dve nedelje oktobra:
ponedeljak, 19. 10. u 20.00 „Sakrij se negdje daleko. Do smrti.“ – autorski projekat Kristiana Žana Mišela Jalžečića i Doroteje Šušak u produkciji Arterarija iz Zagreba.

sreda, 21.10. u 20.00 „Indigo“ rađena u koprodukciji Kreativnog centra CEKOM, organizacije, Kulturkick-a i Kulturnog centra Zrenjanina.Tekst potpisuju: Dušan Kalejski i Predrag Karanjac.

četvrtak, 22.10. u 20.00 monodrama „Noćni pisac” svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, u maestralnom izvođenju Slobodana Beštića u izvođenju Narodnog pozorište iz Beograda.

ponedeljak, 26. 10. u 20.00 „Negri ili Ljubov ko sočelovekom svojim“ pobednik 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije, Knjaževsko-srpski teatar u režiji Anđelke Nikolić.

sreda, 28. 10. u 20.00 „Dragi tata“, Teatar 021, Beograd, po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Nataše Radonjić.

petak, 23. 10. u 19.00 Gimnaziji „Laza Kostić“ na Telepu gostuje Prva kragujevačka gimnazija sa predstavom „Ona“.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, 24. 10. biće izvedena predstava „Šest portreta Pavla Beljanskog“ u režiji Ibre Sakića, u dva termina, od 15.00 i 18.00 časova, koja je realizovana kao deo projekta „Muzeja mladih“, a uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u organizaciji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Teatra mladih „Mišolovka“.

Prisustvo predstavi je besplatno, a publika može da rezerviše mesta putem telefona 021/472 99 66, 528-185.

Takođe u dva termina u Srpskom narodnom pozorištu u nedelju 1.11. od 18.00 i 21.00 čas igraće se predstava „Za šta biste dali svoj život?“, koja je rađena u koprodukciji sa: East Westa Centar, Teatar Promena Novi Sad, Bosansko narodno pozorište Zenica, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház Novi Sad i u saradnji sa Studentski kulturni centar Novi Sad i Centar za mlade Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave se mogu rezervisati i kupiti na blagajni pozorišta u kojima se predstave igraju, po ceni od 500 dinara, a za studente i srednjoškolce 250 dinara.

SKC Novi Sad, kao organizator događaja moli posetioce da nose zaštitne maske i poštuju distancu.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.





<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..