Opera i teatar Madlenianum kao moderno pozorište zna da proceni koja dela bi bila zanimljiva i neophodna publici, a malo su ili nikad izvođena na ovim prostorima, i da ih postavi na svoju scenu. Madlenianum je naročito bio spreman da uđe u koprodukciju sa drugim teatarskim kućama i privatnim produkcijama, zarad dobrog pozorišnog komada. Tako ove nedelje gledamo prvu operu u istoriji - Orfej Klaudija Monteverdija koju je on napisao 1607, za izvođenje u palati Mantovskog vojvode Gonzage, koprodukciju Nove Beogradske Opere i Madlenianuma. Ova barokna opera pod umetničkim vođstvom specijalista za ranu muziku, kontraaltistkinje Marijane Mijanović i dirigenta Predraga Goste, i u režiji nemačkog reditelja Danijela Pflugera okupila je internacionalnu umetničku ekipu izvođača, a kuriozitet je da su muzičari svirali na starim baroknim instrumentima.

Postavka je klasična uz pretpostavku da se tako igralo u baroknim palatama. Emitujemo je premijerno u sredu uz titlove na četiri jezika. Životnu priču o našem velikom naučniku Milutinu Milankoviću Vasilija Antonijević je pretočila u biografsku muzičku dramu Milanković. Predstava je premijerno izvedena 23. novembra 2013, u okviru Scene na sceni Velike sale, čime je interakcija sa publikom bila veća, a utisak snažniji. Postavkom ovakvom dela Madlenianum osvetljava još jednu izuzetnu istorijsku ličnost, vidno zapostavljenu, približavajući lik i delo velikog naučnika publici, a u tumačenju Nebojša Dugalića koji ga je odigrao sa velikom dozom saosećanja i delikatnost i osenčio lik Milankovića lirskim tonovima i nežnim bojama, čemu je svakako doprinela veoma prisutna, živa muzika, koja je integralni deo cele ove priče, a koju je napisala Vera Milanković. Emitujemo je u petak. Za kraj ovog premijernog emitovanja naših kultnih predstava predstavljamo vam još jednu uspešnu koprodukciju Madlenianuma i produkcijske kuće Kako vam drago, domaći mjuzikl Ljubav i moda, nastao po istoimenom filmu Ljubomira Radičevića i Nenada Jovičića, iz davnih 60-tih godina. Poznati šlageri Darka Kraljića, Bojana Adamiča, Dušana Jakšića, Đorđa Marjanovića, Mirka Šouca, Predraga Ivanovića, Milutina Vandekara uklopila je u tekst Staša Koprivica, dok ih je reditelj Aleksandar Nikolić pretočio u lepršavu ljubavnu priču napravivši romantičnu komediju, u kome je ulogu Sonje ponela Nina Janković, a sada je na našoj sceni sjajno igra Tamara Dragičević. I dalje do 15. juna skupljamo vaše glasove i predloge za najbolje predstave koje smo emitovali, one sa najvećim brojem glasova ćemo emitovati poslednje nedelje našeg Virtuelnog putovanja.

Poslednji veliki majstor renesansnog madrigala i prvi operski dramatičar barokne epohe Klaudije Monteverdi, uspeo je da svojim Orfejem postigne savršenu sintezu teksta, muzike i scenske drame i da je ustoliči u istoriji muzike kao prvi pravi primer operskog žanra. Ova uzbudljiva muzička drama opisuje sudbinu mitskog pevača Orfeja, koji svojom pesmom i svirkom uspeva da dirne sva zemaljska, pa i božanska bića. Orfej ima velike moći ali i ljudske slabosti i osećanja. On voli, on strada i gubi, prolazi kroz radosti i očajanja. Orfej je u isto vreme i priča o duhovnom putovanju čoveka koji kroz svoju patnju i pokajanje pronalazi istinski smisao i sreću u životu, a samim tim i spoznaju svoga mesta u Univerzumu. Ovo delo se prvi put premijerno izvelo u Srbiji 18. novembra 2017. na našoj Velikoj sceni, i to u koprodukciji Nove beogradske opere sa Operom i teatrom Madlenianum. Predstava je okupila internacionalnu ekipu iz zemlje, regiona i inostranstva, uz instrumentalni ansambl koji je svirao na instrumentima iz Monteverdijevog doba! U naslovnoj ulozi igra Nikola Diskić, koji odavno svoju karijeru gradi u Nemačkoj, Euridika je gošća iz Zagreba Antonia Dunjko, zatim Radoslava Vorgić, Dragana Popović, Marko Živković i Ljubomir Popović od naših i Marko Špehar, gost iz Hrvatske i drugi.

Postavljanje opere Orfej predstavlja posebno osveženje i eskluzivitet za pozorišno-muzičku scenu regiona. A da je ova koprodukcija Madlenianuma i Nove beogradske opere bila pravi potez svedoče i brojne nagrade koje je opera Orfej osvojila: od Udruženja muzičkih umetnika Srbije i časopisa Muzika klasika kao NAJBOLJI MUZIČKI PROJEKAT u 2017. godini, dok ga je kulturni blog Belgrade Edt Culture proglasio NAJBOLJOM OPEROM u 2017/18. sezoni.

Milutin Milanković, krenuo je iz slavonskog sela Dalja, preko Beča gde je doktorirao na tehničkim naukama i počeo da gradi uspešnu karijeru građevinskog inženjera, a patriotski je odabrao Beograd kao mesto gde će se baviti naukom samo sa papirom i olovkom u ruci i gde će podučavati mlade ljude. Milanković je došao do izuzetnih otkrića u oblasti nebeske mehanike, postao član Srpske akademije nauka i umetnosti, mnogo doprineo ugledu srpske nauke u svetu (postavši i najviše citirani srpski naučnik), ali se u oblastima umetnosti premalo govorilo o njegovoj vanserijskoj ličnosti. Predstavom Milanković Opera i teatar Madlenianum nastavila je svoj niz predstavljanja izuzetnih ličnosti srpske istorije i dala je svoj doprinos ispravljanju te nepravde i približavanju ličnosti Milutina Milankovića svojoj publici.

Kompozitor Vera Milanković (potomak porodice Milutina Milankovića) dobila je nagradu časopisa Muzika klasika za 2013. godinu u kategoriji: „Kompozitor godine za primenjenu muziku“ za ovu predstavu. Reditelj Aleksandar Nikolić napravio je poetsku rekonstrukciju života našeg velikog naučnika, zaljubljenika u zvezde, oslikavajući period pred Veliki rat kroz Milankovićevu porodicu i njeno stradanje, dok je Milankovićev lik Vasilija Antonijević skicirala kao metaforu sudbine naučnika ovog nemirnog tla. Nebojša Dugalić je na sebi svojstven način odigrao Milankovića, fino nijansirajući njegov poetičan lik. Tu su još kao akteri Dubravka Kovjanić i Andrija Daničić u nizu epizodnih uloga, kao i Kosta Bunuševac, koji je ujedno autor scenografije i kostima i Vera Milanković, čija je živa muzika integralni deo cele priče.

Opera i teatar MADLENIANUM u saradnji sa produkcijom Kako vam drago napravila je domaći mjuzikl Ljubav i moda inspirisan čuvenim filmom iz 60-tih u kome je brilijirala Beba Lončar. Ovaj mjuzikl nije samo šareni spektakl sa veselim retro pesmama. To je priča o entuzijazmu i optimizmu, podsećanje na neke osnovne etičke i emocionalne vrednosti koje su danas uglavnom u drugom planu.

Radnja se dešava u svetu mode i ogleda se u sukobu dve suparničke modne kuće posleratnog Beograda, Jugošika i Jugomode, koje vode bivši supružnici – Direktor (Branislav Tomašević) i Direktorka (Katarina Gojković). U srži njihovog sukoba stoji Rođak (Nebojša Milovanović), namazani muljator spreman na sve kako bi obe firme uništio i osnovao svoj jedinstveni Jugoteks. Ali čak i njega može nešto iznenaditi – ljubav koja se rađa između Sonje (Nina Janković), Direktorkine i Direktorove ćerke i Bore (Andrija Daničić), Jugošikovog glavnog dizajnera. Taj momenat neplaniranog izliva emocija poremetiće sve planove ove dve modne kuće i svih koji tu rade, značajno promeniti planove za konkurentske modne revije, i iznad svega - dodatno otežati Rođaku da izvrši svoj pakleni naum. Igraju još i: Tamara Aleksić, Stevan Piale, Iva Stefanović, Ana Stojanović, Tatjana Dimitrijević…

Predstava Ljubav i moda, sva u nežnim melodijama i pastelnim tonovima, osim nostalgije za nekim jednostavnijim vremenima nudi i nadu da se oni najvredniji delići tih vremena mogu i danas dotaći. Ispred produkcije Kako vam drago stoji producent koji je istovremeno i nosilac jedne od glavnih uloga Andrija Daničić. Autorski tim projekta čine pisac teksta Staša Koprivica, reditelj Aleksandar Nikolić, koreografi Anka Gaćeša i Mirela Božić Jovanović, scenograf Milica Stanković, kostimografi Vladana Veljković, Maja Živković i Marija Nikolić. Muzičke aranžmane uradio je Pavle Popov, s tim što su vokali aranžmani delo Srđana Markovića, dok je muzički producent Marko Perić. Predstavu emitujemo u nedelju od 20 časova sa engleskim titlom.

Predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje gore navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Sve podatke o on-line izvođenjima predstava, kao i intervjue sa autorima i protagonistima možete naći na sajtu www.madlenianum.rs i na društvenim mrežama.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..